30.10.12

Την απομόνωση στο Eurogroup φοβάται η Κύπρος

Η απομόνωση του κυπριακού μνημονίου στο Eurogroup θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για την Κύπρο, εκτιμούν σε απόρρητο έγγραφο κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Το έγγραφο καταγράφει τη συζήτηση που έγινε στη βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, και φέρνει στο φως τη μεγάλη ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας ότι αν το κυπριακό μνημόνιο δεν συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου μαζί με μνημόνια άλλων χωρών, η Κύπρος θα βρεθεί σε ιδιαίτερα αρνητική θέση, με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Η συζήτηση έγινε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Κύπρος ήλπιζε ότι μπορεί να πετύχει τη συμπερίληψη της συζήτησης για το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης στην ατζέντα του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, μαζί με τα προγράμματα άλλων χωρών.
Έκτοτε τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που έθεσε η κυπριακή ηγεσία έχουν εκπνεύσει χωρίς να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν για άμεση κατάθεση του προϋπολογισμού και επίτευξη τεχνοκρατικής συμφωνίας με την τρόικα.
Μέχρι χθες δεν υπήρχε οιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα της καθόδου της τρόικας στην Κύπρο.

«Θα μας κατακρεουργήσουν»

Στα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίας που έγινε στη βουλή, κυβέρνηση και κόμματα συμφωνούν στη λογική της συμπερίληψης του κυπριακού μνημονίου με αυτά άλλων χωρών.
Σύμφωνα με το Βάσο Σιαρλή, η ίδια η τρόικα συνέστησε στην Κύπρο την παράλληλη πορεία του κυπριακού μνημονίου με αυτά άλλων χωρών.
«Το κομμάτι το δικό μας έχει σοβαρές τοποθετήσεις τις οποίες πρέπει να δούμε και επομένως καλό θα ήταν και η συμβουλή τους είναι ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με τις άλλες χώρες ούτως ώστε να μη συζητείται από μόνη της», ανέφερε στη συνεδρία.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν μας κόψουν μόνους μας η Γερμανία και η Φιλανδία θα μας κάνουν κομμάτια οι Γερμανοί!».
«Ακριβώς αυτή είναι η προσέγγιση τους», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
«Δύσκολη όντως η δική μας η περίπτωση διότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν πολύ αρνητικές τοποθετήσεις όσον αφορά την Κύπρο». «Τείνω να πιστέψω ότι το να πάμε μόνοι μας φυσιολογικά θα μας κατακρεουργήσουν», συνέχισε ο υπουργός.

Μεταφέροντας την εμπειρία του από προηγούμενες συνεδρίες του Eurogroup ο κ. Σιαρλή εξήγησε ότι, όταν συζητείται με άλλες χώρες, η Κύπρος συνήθως ξεφεύγει της ενδελεχούς προσοχής των μεγάλων χωρών λόγω της προχωρημένης ώρας αλλά και της μικρής της σημασίας. Ακόμα και στις 2 πμ, είπε, η Κύπρος συζητήθηκε σε πρόσφατο Eurogroup για 45 λεπτά, μετά από πολύωρη συνεδρία για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.
«Φαντάζεστε τι θα γίνει αν πάμε τέλεια μόνοι μας!», είπε.

Εμπόδια σε τρία κοινοβούλια

Η κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί πάντως ότι ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup, θα υπάρχουν δυσκολίες στην επικύρωση της συμφωνίας από κοινοβούλια χωρών που έχουν συνδέσει την Κύπρο με ζητήματα money laundering και που τη θεωρούν φορολογικό παράδεισο.
«Ξέρουμε εξαρχής ότι δυσκολίες θα υπάρξουν με τα κοινοβούλια της Φιλανδίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας - μας το έχουν πει- υπάρχουν κάποια issues μέσα στο μνημόνιο τα οποία θεωρούν εκείνοι ότι είναι πολύ σοβαρά για εκείνους, είναι σοβαρά και για μας, αλλά πιστεύουμε ότι θα τα περάσουμε», είπε στη σύσκεψη ο υπουργός.
«Εκείνοι όμως σε επίπεδο δικής τους βουλής και εργαζόμενοι με κάποιες εντυπώσεις που υπάρχουν στη χώρα τους, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που μπορεί να είναι δύσκολο να τα περάσουν από τη βουλή τους γιατί στη χώρα μας μπορεί το ποσό να είναι μικρό, αλλά εκείνοι έχουν την εντύπωση ότι είμαστε ένα tax heaven, ένα money laundering location διότι θα δυσκολευτούμε να το περάσουμε», πρόσθεσε.

Κατάθεση προϋπολογισμού στις 22 Οκτωβρίου


Ο υπουργός εξήγησε στους εκπροσώπους των κομμάτων την ανάγκη να κατατεθεί ο προϋπολογισμός μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί η Κύπρος να προλάβει τη συνεδρία του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.
Ο προϋπολογισμός δεν έχει κατατεθεί ακόμα και το πρόγραμμα συζητείται εκ του μακρόθεν με την τρόικα, εντείνοντας την αβεβαιότητα για τη ρευστοτική κατάσταση της χώρας.
Κατά τη συζήτηση ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η τρόικα εκτιμά τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κοντά στα €10 δισ., σε αντίθεση με την Κύπρο που τις υπολογίζει στα μισά. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους μέχρι το 2016 υπολογίζονται κοντά στα €6 δισ.
Ο υπουργός εξήγησε ότι αν και δεν χρειάζεται να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από το κυπριακό κοινοβούλιο για να εγκριθεί το κυπριακό μνημόνιο από το Eurogroup, η απόφαση των ευρωπαίων εταίρων θα έχει όρους, που θα περιλαμβάνουν την έγκριση του προϋπολογισμού πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Ο υπουργός ανέφερε στη σύσκεψη ότι αν εγκρινόταν το κυπριακό μνημόνιο στις 12 Νοεμβρίου, τότε η πρώτη δόση θα μπορούσε να καταβληθεί στις 24 Δεκεμβρίου.

Ρευστό και χωρίς μνημόνιο

Σε ότι αφορά την ρευστοτική κατάσταση του κράτους, ο υπουργός εκτιμά ότι ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος αν δεν υπάρχει συμφωνία στις 12 Νοεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
«Μπορούμε να κρατήσουμε τη ρευστότητα μας, την ταμειακή μας κατάσταση όπως στέκει σήμερα, και είναι συμφωνημένη σήμερα», ανέφερε στην κλειστή συνεδρία.
«Εντάξει, συνεχώς συμβαίνουν κάθε μέρα διάφορες καταστάσεις, αλλά δε με ανησυχεί. Είναι κάτι που μπορώ να διαχειριστώ μέχρι τις 12 του Νιόβρη που είναι η σχετική ημερομηνία. Αν χρειαστεί όμως, έστω και αν δε συμφωνηθεί στις 12 του Νιόβρη στο επίπεδο Eurogroup, πάλι μπορούμε να το διαχειριστούμε...», είπε.
Εξήγησε ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να πείσει τους τραπεζίτες να δανείσουν το κράτος αν υπάρχει πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο. Ακόμη και χωρίς αυτήν, όμως, οι τραπεζίτες μπορούν να δανείσουν την Κύπρο το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ή ακόμα και το Φεβρουάριο, κάτι όμως που θα φανεί στην πορεία – αν δηλαδή θα ανανεώσουν τα δάνεια που έχουν δώσει στην Κύπρο.

http://www.bankingnews.gr/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82/item/64199-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-eurogroup-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF

No comments: