31.10.12

Μείωση 50% στις δαπάνες ΕΟΠΥΥ

Σχεδόν κατά 50% μείωσε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τη δαπάνη περίθαλψης σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, το 2009 η δαπάνη για περίθαλψης ήταν 10 δισ. ευρώ. Το 2011, η δαπάνη περιορίστηκε στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να κλείσει στα 5,5 δισ. Ο κ. Βουδούρης αποχαιρετώντας το προσωπικό του Οργανισμού, μίλησε για τον πόλεμο που δέχτηκε, τον οποίο απέδωσε σε συμφέροντα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τον πολέμησαν όσοι δεν ήθελαν τη διαφάνεια». Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βουδούρης ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε για το 2012 έσοδα 8 δισ. ευρώ. Τελικά, περιορίστηκε στα 5,8 δισ., διότι είχαν μειωθεί τα έσοδα από εισφορές στα Ταμεία που συμμετείχαν. Τα έσοδα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες είναι στα 6 δισ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112942933

Συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί η εμμονή της τρόικας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία τους, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Χθες, οι εκπρόσωποί της υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο ευνοεί αποκλειστικά τις εισαγωγικές πολυεθνικές εταιρείες γενοσήμων και έκαναν λόγο για «ολέθριες συνέπειες κινήσεων που στόχο έχουν να μετατρέψουν τον Έλληνα ασθενή σε πειραματόζωο». Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η εφαρμογή του μέτρου θα έχει μια σειρά από επιπτώσεις, όπως αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργία μονοπωλίου στη φαρμακευτική ενημέρωση, αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από τρίτες χώρες, διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών.
Πανάκριβα
Ενδεικτικά ανέφερε δύο κατηγορίες φαρμάκων -στατίνες και αιμοπεταλιακά- όπου υπάρχει στροφή στη συνταγογράφηση των νεότερων αλλά πανάκριβων ουσιών.
«Οι ιατροί, έχοντας την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή, προτιμούν να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αντί κάποιας δραστικής ουσίας με άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα χορηγηθεί από τον φαρμακοποιό με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Κωλέτης και πρόσθεσε: «Αυτό συνεπάγεται τη στροφή της συνταγογράφησης, για τις ίδιες ενδείξεις, σε νεότερα, με προστασία πατέντας, ακριβότερα φάρμακα, όπου εμπορική ονομασία και δραστική συμπίπτουν».
Η συνταγογράφηση με δραστική -ανέφεραν οι εκπρόσωπο της ΠΕΦ- ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112942932

No comments: