30.10.12

Σάλος στη Γαλλία από την αποκήρυξη του 35ωρου από τον Ζαν-Μαρκ Ερό

«Θύελλα» πυροδότησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Αλιό υπαινισσόμενος ότι είναι ανοιχτό προς επανεξέταση το 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας, μία από τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν το 2000 και το οποίο θεωρείται ιερό από τους Γάλλους Σοσιαλιστές.

«Γιατί όχι; Δεν υπάρχει κανένα ταμπού» ήταν η απάντηση του Ζαν-Μαρκ Ερό ερωτηθείς για την πιθανότητα επαναφοράς του 39ωρου εβδομαδιαίας εργασίας. Το σχόλιο προκάλεσε πολιτική «καταιγίδα» και εν συνεχεία ο Γάλλος πρωθυπουργός εμφανίστηκε να επιχειρεί να «μαζέψει» την επίμαχη δήλωση.

Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου υποσχόμενοι να προασπίσουν το μέτρο.

Βάσει της νομοθεσίας που εισήχθη το 2000, οι εργαζόμενοι μπορούν να πληρώνονται υπερωρίες εφόσον υπερβούν το 35ωρο εργασίας. Το μέτρο στόχευε στην ενθάρρυνση της πρόσληψης προσωπικού, ωστόσο οι επικριτές επιχειρηματολογούν ότι στην πραγματικότητα απλώς αύξησε το κόστος της απασχόλησης και επέφερε πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα.

Κατά τη διακυβέρνησή του ο συντηρητικός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε επιχειρήσει να αποδυναμώσει το μέτρο -που αποτελούσε την «ναυαρχίδα» στις μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση που βρισκόταν στην εξουσία στα χρόνια της ανάπτυξης στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Η δήλωση του Ζαν-Μαρκ Ερό ήλθε εν όψει της δημοσιοποίησης έκθεσης σχετικά με προτάσεις προς ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.

Μιλώντας σε αναγνώστες της εφημερίδας Le Parisien ο Ερό είπε ότι «δεν είναι δογματικός».

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η Γαλλία ακινητοποιείται, και πρέπει να ανεβάσουμε ξανά στο μέγιστο τις στροφές της μηχανής» ανέφερε.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν τόνιζε στο δίκτυο RTL ότι «το 35ωρο εργασίας δεν πρέπει να καταργηθεί».

Εν συνεχεία ο Ζαν-Μαρκ Ερό ήλθε να διασαφηνίσει μιλώντας στο France Info: «Δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση στο 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας διότι αυτό δεν είναι η αιτία των δυσκολιών μας».

Η διαφαινόμενη ασυνεννοησία στους κόλπους των Σοσιαλιστών δεν άφησε... αδιάφορους τους Γάλλους συντηρητικούς με τη δεξιά καθημερινή εφημερίδα Le Figaro να δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της πύλη άρθρο με τίτλο «Κυβερνητική κακοφωνία για το 35ωρο».

Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, γενικός γραμματέας του κόμματος UMP και βασικός διεκδικητής της προεδρίας της παράταξης τον επόμενο μήνα, δήλωσε ότι «χειροκροτεί» τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού.

«Σήμερα μαθαίνω ότι ο Ζαν-Μαρκ Ερό αναβιώνει το πρόγραμμα που εμείς στο UMP προβάλλαμε για το 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας» δήλωσε.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=481803

_____________________________________________

πολλοί περιμένουν να ξυπνήσει το κοινωνικό ένστικτο των Γάλλων
τέτοιες δηλώσεις βοηθούν
όμως τοποθετούν και τη κυβέρνηση τους
 

No comments: