31.10.12

Eurogroup (προσχέδιο): Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου - Θα επιδιώξει την πολιτική έγκριση για την επόμενη δόση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να πιέσουν την Ελλάδα να διευθετήσει τα «εναπομείναντα» ζητήματα που αφορούν τα νέα μέτρα λιτότητας με βάση το πρόγραμμα διάσωσης και να δηλώσουν ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση στις 12 Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σε προσχέδιο (draft document) γνώστης του οποίου έγινε το πρακτορείο Dow Jones Newswires, αναφέρεται ότι «καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να οριστικοποιηθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Τα όσα αναφέρει το προσχέδιο έρχονται σε αντίθεση με την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά χθες, ότι επήλθε συμφωνία με την τρόικα για τις λεπτομέρειες των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ και για σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Jean Claude Juncker, ο επικεφαλής του Eurogroup, πρόκειται να επισημαίνει στο κείμενο της ανακοίνωσης ότι «είναι έτοιμος να συγκαλέσει συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου» προκειμένου να υπάρξει μια συζήτηση εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αλλά για να συγκληθεί αυτή η έκτακτη ενδιάμεση συνάντηση, ο Juncker πρόκειται να αναφέρει στην ανακοίνωση ότι θα πρέπει να είναι έτοιμα τα απαραίτα έγγραφα. Αν και δεν παρέχονται λεπτομέρειες για το τι εννοεί με αυτό, είναι πιθανό να αναφερόταν στην πλήρη έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογών, όπως και στα έγγραφα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ανακοίνωση αυτή, η οποία υπόκειται σε αλλαγές, προετοιμαζόταν ενώ οι υπουργοί της ευρωζώνης διεξάγουν τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1654133

No comments: