28.10.12

"Οχι" τρόικας σε εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις

Η τρόικα δεν κάνει πίσω στις θέσεις της αναφορικά με τα εργασιακά σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πολύωρη σύσκεψη. Οπως υποστήριξε, οι δανειστές αρνούνται να πουν το "ναι" στο επίδομα γάμου (έχει ήδη νομοθετηθεί), ενώ υποστηρίζουν ότι η επεκτασιμότητα των συμβάσεων που ζητά η Ελλάδα, δεν εφαρμόζεται σε καμία δυτική χώρα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ενστάσεις διατυπώνει η τρόικα και για το αίτημα να περνούν από τη Βουλή προς κύρωση οι αποκρατικοποιήσεις. Σημείωσε μάλιστα πως αυτό τον βρίσκει σύμφωνο, καθώς δύσκολα ένας επενδυτής θα προχωρούσε σε μια συμφωνία υπό την αίρεση της επικύρωσης από τη Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε το απόγευμα νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και παράγοντες από τα υπουργεία. Στόχος ήταν να κλείσουν οι εκκρεμότητες με το πακέτο και να αρθούν διαφωνίες υπουργών. Οπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας έχει γίνει μεγάλη πρόοδος για το θέμα και έχουν κλείσει πολλές από τις λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή ωστόσο βρίσκεται σε παράλληλες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά. Κάτι που φαντάζει δύσκολο δεδομένης της θέσης της τρόικα. 

Πολύωρη συνάντηση και το Σαββατο
Το Σάββατο ολοκληρώθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Αντ. Σαμαρά με υπουργούς, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταικούρας, Γ. Βρούτσης, Κ. Χατζηδάκης, Α. Λυκουρέντζος.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα θα συνεδριάσει το EWG, ενώ για την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Eurogroup.

Στουρνάρας: Πρόοδος για τα προαπαιτούμενα
«Συζητήσαμε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα, για να είμαστε έτοιμοι μέχρι την Τετάρτη που θα γίνει το Εurogroup. Στο Εurogroup θα παρουσιάσουμε την πρόοδο που έχει γίνει. Φαντάζομαι θα γίνει κάποια εισήγηση από την τρόικα και θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει για τις πολιτικές», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το Σάββατο.

Υποστήριξε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τα 89 prior actions, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες.

Συβιλικός ήταν όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ΔΗΜΑΡ. «Εγώ είμαι πάντα αισιόδοξος άνθρωπος», είπε αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν κάθετος στο θέμα της κατάθεσης των προαπαιτούμενων σε ένα νομοσχέδιο. «Νομίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να έρθουν σε ένα νομοσχέδιο», υποστήριξε.

Ο προϋπολογισμός και το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα πάνε σχεδόν παράλληλα στην Βουλή είπε ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «το υπουργείο Εργασίας, εκτός ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει να υλοποιήσει και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο». Συμπλήρωσε ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να ολοκληρωθεί στους πολύ περιορισμένους χρόνους που απαιτούνται. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής και αξιόπιστη ακόμα και σε αυτό», τονίζει ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου: "Είχα συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έχουν προωθηθεί προς τη Βουλή όλες οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ψηφιστεί". 
 
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/734915/Article.aspx

No comments: