27.3.13

Aκολουθούν Ισπανία και Σλοβενία, λένε οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters

Η Κύπρος δεν αναμένεται να είναι η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που ζητά διεθνή βοήθεια, με επικρατέστερους υποψηφίους για νέες διασώσεις την Ισπανία και τη Σλοβενία, εκτιμούν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Από τη δημοσκόπηση δεν προκύπτει σύγκλιση απόψεων για το εάν η διάσωση της Κύπρου σε βάρος των καταθετών της θα επιδράσει τελικά θετικά ή αρνητικά στη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Τριάντα έξι από τους 48 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας είπαν ότι και άλλες χώρες θα χρειαστούν οικονομική στήριξη.
Από αυτούς, οι 16 απάντησαν ότι η επόμενη χώρα θα είναι η Ισπανία και άλλοι 16 ότι θα είναι η Σλοβενία.
Αναφορικά με τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που θα επιβάλει η Κύπρος, οι 38 από τους 46 συμμετέχοντες τα χαιρέτισαν γιατί θεωρούν ότι διαφορετικά η χώρα θα υφίστατο ανεξέλεγκτη εκροή ρευστού.
Οι αναλυτές δε συμμερίζονται, ωστόσο, τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι περιορισμοί αυτοί θα είναι μάλλον προσωρινοί.
Τριάντα εκ των 46 ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι θα διαρκέσουν μήνες, ενώ 13 ότι θα ισχύσουν για διάστημα μερικών εβδομάδων. Τρεις αναλυτές είπαν ότι θα ισχύσουν για χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τη Λαϊκή 19 είπαν ότι η επιλογή να κλείσει, αντί να ανακεφαλαιοποιηθεί, ήταν η καλύτερη προσέγγιση για τη σταθερότητα στην ευρωζώνης. Ωστόσο, 14 διαφώνησαν, ενώ 12 είπαν ότι η κίνηση αυτή δεν έκανε καμία διαφορά.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632108

No comments: