27.3.13

Ανάν: Πολύ αργά πλέον για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Τη θέση ότι πλέον είναι πολύ αργά για να πραγματοποιηθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία διατύπωσε ο πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα, Κόφι Ανάν.
Εκτίμησε ακόμη ότι ενδεχόμενος εξοπλισμός των αντιπάλων του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ δεν πρόκειται να οδηγήσει στον τερματισμό της κρίσης που διαρκεί ήδη δύο χρόνια.
«Δε βλέπω μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το αφήσαμε και τώρα είναι πολύ αργά. Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά», είπε το βράδυ της Τρίτης στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο της Γενεύης.
«Η άποψή μου», πρόσθεσε, «είναι πως επειδή είναι πολύ αργά, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να ρίξουμε νερό στη φωτιά παρά να την ενισχύσουμε».
Ο Ανάν, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο λέγοντας ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον υποδεικνύουν ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο στη μεσολάβησή του, ζήτησε να επιβληθεί μια πολιτική λύση βασιμένη σε μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν παγκόσμιες δυνάμεις τον Ιούνιο στη Γενεύη.
Η συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη αφορούσε την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, αλλά άφηνε ανοικτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Άσαντ.
«Από τη στιγμή που μιλάς για μεταβατική κυβέρνηση με πλήρη εκτελεστική εξουσία, αυτό σημαίνει πως η υφιστάμενη κυβέρνηση αποχωρεί και θα εργαστείς για να φέρεις μια αλλαγή. Όμως δεν έκαναν αυτό. Έφυγαν από τη Γενεύη και άρχισαν και πάλι να συγκρούονται», δήλωσε ο πρώην μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, αναφερόμενος στο διχασμό των μεγάλων δυνάμεων.

http://www.naftemporiki.gr/story/631944

______________________________________

καταλαβαίνετε τι μακελειό θα γίνει έτσι και τελικά το αποφασίσουν

 

No comments: