28.3.13

Αυτές οι χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από ένα bank run, σύμφωνα με τη NomuraΜάταια προσπαθούν οι αξιωματούχοι της Μάλτας και του Λουξεμβούργου να πείσουν ότι οι χώρες τους δεν είναι “η επόμενη Κύπρος”. Για τις αγορές, τα υπερτροφικά τραπεζικά συστήματά τους, αποτελούν εστία κινδύνου.
Η Nomura δείχνει να συμφωνεί. Μάλιστα, με τελευταία έκθεσή του, ο οίκος εντόπισε όλα τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα που κινδυνεύουν να βιώσουν  τη μαζική έξοδο καταθέσεων.
Η πρώτη επισήμανση των αναλυτών του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου δεν θα μπορούσε  παρά να αναφέρεται στην Ελλάδα. “Η Ελλάδα είναι οικονομικά κοντά στην Κύπρο και η αλληλεξάρτησή της με την Κύπρο την καθιστά πολύ καλό υποψήφιο”, σημειώνουν. “Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που μπορεί να εκτεθούν σε ένα καθεστώς αποσταθεροποίησης των ξένων καταθέσεών τους”.
Για να διαπιστώσουν ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο με τραπεζικό πανικό (bank run), οι αναλυτές της Nomura ανέτρεξαν στις ξένες καταθέσεις και στο μερίδιο που αυτές κατέχουν επί των συνολικών καταθέσεων κάθε τραπεζικού συστήματος.
Κοιτάζοντας τις ξένες καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών,  η Nomura διαπιστώνει ότι πιο ευάλωτες είναι η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, όπου το ποσοστό των μη ευρωπαϊκών καταθέσεων είναι πολύ υψηλότερο του κοινοτικού μέσου όρου.
Εάν ληφθούν υπόψη και οι καταθέσεις ξένων χρηματοοικονομικών οργανισμών, τότε οι πιο επισφαλείς χώρες είναι η Φινλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο διαμορφώνονται, επίσης, οι καταθέσεις μη ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ομίλων στην Πορτογαλία, όμως, τα επίπεδά τους (στο 15% του συνόλου) είναι σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα των παραπάνω χωρών.

http://www.newmoney.gr/article/7003/aytes-oi-hores-kindyneyoyn-perissotero-apo-ena-bank-run-symfona-me-ti-nomura

No comments: