28.3.13

BoJ: Μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας

«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου. Ο Χαρουχίκο Κουρόντα προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δημοσιονομική υγεία της Ιαπωνίας τότε θα υπάρξει «πολύ αρνητικός αντίκτυπος» στην οικονομία.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Κουρόντα, αντικατέστησε εσπευσμένα τον προκάτοχό του, λόγω των διαφωνιών του κ. Σιρακάβα με τη νέα κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε ως προς τα σχέδια επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος του πρωθυπουργού Άμπε (ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Δεκέμβριο) είναι να τερματίσει τη δεκαετή πλέον στασιμότητα της Ιαπωνίας με επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ από τον Ιανουάριο έχει παρουσιάσει νέο πακέτο δαπανών ύψους 109 δισ. δολ. στηριζόμενος στις αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Morgan Stanley χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή «εκτυπώνω και δαπανώ».
Ο κ. Κουρόντα σημείωσε ότι ενώ η αγορά κρατικών ομολόγων παραμένει «σταθερή», ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ιαπωνία – ο οποίος αναμένεται να αγγίξει το 245% φέτος βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ) είναι «εξαιρετικά υψηλό και αφύσικο» 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/766748/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: