29.11.08

Κάμψη κερδοφορίας εισηγμένων 20% στο εννεάμηνο


Επιδείνωση, σημαντικά μεγαλύτερη έναντι της αναμενόμενης, παρουσίασαν τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2008, με αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου να εμφανίζονται μειωμένα πάνω από 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Tην ίδια στιγμή στάσιμα παραμένουν τα λειτουργικά αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι τα έσοδα των εν λόγω εταιρειών παρουσίασαν άνοδο κατά 18,4%. Συγκεκριμένα από τις 223 εταιρειών που είχαν δημοσιεύσει στοιχεία εννεαμήνου μέχρι την Παρασκευή 28/11, προκύπτει ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) διαμορφώθηκαν στα 6,34 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 19,4%, όταν ο συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 61,72 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,4% και τα λειτουργικά κέρδη στα 8,42 δισ. ευρώ με οριακή μείωση κατά 0,3%.


Όπως αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, μετά από ένα σχετικά ανθεκτικό πρώτο εξάμηνο η αρνητική εικόνα των εμποροβιομηχανικών κυρίως εταιρειών αποτελεί προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων για την εταιρική κερδοφορία των επόμενων τριμήνων.

Βέβαια, αναφέρει, η εικόνα κρύβει κάποιες θετικές διαφοροποιήσεις οι οποίες είθισται ακόμα και σε περιόδους ύφεσης να διατηρούν μια ανελαστικότητα ζήτησης σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία. Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι ορατές όχι όμως τόσες ώστε να δικαιολογούν μια αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση της επιβράδυνσης των εταιρικών κερδών.

Οι πρώτες ενδείξεις του τριμήνου που βρίσκεται σε εξέλιξη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, την οικοδομική δραστηριότητα να παραμένει σε μεγάλη μείωση και την καθυστέρηση πληρωμών να εκτοξεύεται στο εμπόριο σε πρωτοφανή διάρκεια.

Το περιθώριο καθαρών κερδών έπεσε κάτω από το 5% τα δε λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν στασιμότητα. Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι στο γ' τρίμηνο οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες δούλεψαν περισσότερο για τις τράπεζες και λιγότερο για τους μετόχους τους.

Για τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης που υπάρχει διευρυμένο δείγμα εκτιμήσεων τα δημοσιευμένα αποτελέσματα έπεσαν κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς αποδεικνύοντας το χαμηλό βαθμό προβλεψιμότητας της τρέχουσας συγκυρίας.

Αν και στο εξάμηνο η ικανότητα πρόβλεψης ήταν καλύτερη, η εξεταζόμενη περίοδος έβγαλε νέες αβεβαιότητες στην επιφάνεια, που σχετίζονται με προβλέψεις, επισφάλειες και αύξηση του κόστους πωληθέντων. Καλύτερη προσαρμογή εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος για τον οποίο υπάρχει ακόμα αξιόπιστη «καθοδήγηση» από τις διοικήσεις μετά τις πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών, γεγονός το οποίο μεταφράστηκε σε χειρουργικές εκτιμήσεις υψηλής ακρίβειας ακόμα και σε επίπεδο δεκαδικών ψηφίων.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/29/1598555.htm

No comments: