29.11.08

Αιχμές προς πολλές κατευθύνσεις από τον Ανδ. Βγενόπουλο

Να κηρυχθεί η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Marfin Investement Group Ανδρέας Βγενόπουλος καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να συνάψουν «εκεχειρία» και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να χαράξουν εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το βήμα εκδήλωσης του «Money Show», χαρακτήρισε αναγκαία τη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών μεσούσης της κρίσης, καθώς, όπως ανέφερε, τα πάντα σήμερα εξαρτώνται από την κρατική παρέμβαση. «Ο πολιτικοί έχουν γίνει τα μεγάλα αστέρια παγκοσμίως και οι εξελίξεις κρίνονται από τη δική τους επάρκεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι, παγκοσμίως, δεν υπάρχει συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και ο καθένας κάνει «ό,τι θέλει», σε μια περίοδο μάλιστα που, όπως σημείωσε, η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται εύγλωττα σε αριθμούς: μέσα σε λίγους μήνες, η κρίση έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ περί τα 4,6 τρισ. δολ., περισσότερο από ό,τι ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και οι πόλεμοι του Βιετνάμ και του Ιράκ.

«Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πιο αδύναμη από ποτέ. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουν γίνει εγκληματικά λάθη και, ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία κρέμεται σήμερα από μια κλωστή [...] Το κράτος των Αθηνών εδώ και 12 χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και μας έχει παραδώσει ανοχύρωτους στην κρίση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, εκτίμησε πως αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τότε, μετά την εφαρμογή του «πακέτου σωτηρίας», το χρέος τους θα έχει φτάσει στο 35% του ΑΕΠ, έναντι 20% σήμερα.

Επίσης ανέφερε ότι «οι τράπεζες που θα πάρουν τα κρατικά λεφτά θα υποστούν ένα είδος μερικής κρατικοποίησης», ενώ πρόσθεσε ότι η δική του τράπεζα δεν έχει ανάγκη τα κονδύλια του πακέτου, αφού «οι μέτοχοί της είναι γνήσιοι καπιταλιστές και όχι καπιταλιστές γιαλαντζί, που όταν δουν τα δύσκολα φωνάζουν τους φορολογούμενους να τους σώσουν».

Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν την Ελλάδα κοντά στα τριτοκοσμικά κράτη, αφού στα λεγόμενα credit default swaps, η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στις 208 μονάδες βάσης, έναντι π.χ, 36 μονάδων για τη Γερμανία.

Κατά τον αντιπρόεδρο της MIG, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα εκρηκτικό μίγμα παραγόντων, που έχουν να κάνουν με τις υστερήσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλό χρέος και έλλειμμα και τη μειωμένη δημοσιονομική ευελιξία.

Ερωτηθείς από το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, σχετικά με το γιατί κάνει διαρκώς δημόσιες τοποθετήσεις, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε: «Μιλάω γιατί δεν είμαι πολιτικός και δεν θα γίνω ποτέ ανταγωνιστής των πολιτικών [...] Δεν μπορώ να ακούω κάθε φορά ότι πάω να φτιάξω κόμμα ή να γίνω Μπερλουσκόνι».

Πρόσθεσε ακόμη πως πρόκειται για την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ενώπιον ακροατηρίου όπως το σημερινό, υποστηρίξε πως «στην Ελλάδα δεν είσαι τίποτα αν δεν έχεις ένα διακλαδωμένο επώνυμο» και συμπλήρωσε ότι «αυτός που παίρνει τις αποφάσεις αυτή τη στιγμή, αγνοεί τους πάντες και τα πάντα και κάνει ό,τι θέλει».

Καταλήγοντας γνωστοποίσε πως η Marfin ετοιμάζει νέο πρόγραμμα-έκπληξη, με το σύνθημα «Να κάνουμε τη ζωή λίγο καλύτερη», προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις επιπτώσεις της κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 comments:

Greek Rider said...

Ομολογώ ότι χαίρομαι τις ομιλίες του Βγενόπουλου αυτό το διάστημα μέσα στην κρίση. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Παλαιότερα (όταν είχε κάνει μήνυση στον Παπανδρέου νομίζω) είχε πει ότι φροντίζει τα συμφέροντα των μετόχων του και μόνο αυτά.

Αυτό το θεωρώ λίγο ξεπερασμένο. Οι επιχειρήσεις σήμερα έχουν κοινωνική ευθύνη (ή θα έπρεπε να έχουν) και κοινωνικούς εταίρους (Stake holders).

Οι εταιρείες εκδίδουν και κοινωνικούς απολογισμούς! Στην Ελλάδα είμαστε σε επίπεδο μάνατζμεντ στην εποχή του 1960-1970.

Παρόλα αυτά χαίρομαι τις σημερινές του δηλώσεις.

geokalp said...

να σκεφτόμαστε πάντοτε τι κίνητρα οδηγούν τον Βγεν σε τέτοιες δηλώσεις
[χάνει την ευκαιρία να αγοράσει ίσως και την Αλφα]

κατά τα άλλα συμφωνώ, λέει τα πράγματα με το όνομά τους

σημείωση: από προσωπική πείρα και γνώση - πριν από 2 χρόνια οι του Βγεν θα έλεγε καποιος ότι είναι φουλ ΝΔ

συμφωνώ με τα όσα αναφέρεις περί κοινωνικής ευθύνης, όμως εσύ αναφέρεσαι στη θετική πλευρά της, οι εταιρείες - ΄πχ οι αμερικάνικες - χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τις υπόλοιπες πλευρές της!