24.11.08

Υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα

Η ρωσική κεντρική τράπεζα προχώρησε, τη Δευτέρα, για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα, σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας, διευρύνοντας το επιθυμητό διακύμανσης της ισοτιμίας του, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Η κεντρική τράπεζα έχει ξοδέψει τους τέσσερις τελευταίους μήνες το 25% περίπου των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να στηρίξει το ρούβλι, χωρίς να καταφέρει να πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Από την 1η Αυγούστου, το ρούβλι έχει υποτιμηθεί κατά 15% έναντι του δολαρίου και μέχρι το τέλος του 2009 εκτιμάται ότι θα έχει χάσει ένα επιπλέον 13% της αξίας του.
Τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 144,6 δισ. δολάρια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από το 1998.
«Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να διευρύνει, από της 24ης Νοεμβρίου, το εύρος» εντός του οποίου επιθυμεί τις διακυμάνσεις του ρουβλίου έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων, το οποίο αποτελείται κατά 55% από δολάρια και κατά 45% από ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην αξία του επιθυμητού εύρους διακύμανσης του ρουβλίου, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κατώτατο όριο είναι 30,91 ρούβλια.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η κεντρική τράπεζα επιτρέπει την υποτίμηση του ρουβλίου μετά τις 11 Νοεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

No comments: