28.11.08

Ινδία: Στο 7,6% η οικονομική ανάπτυξη

Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2004 αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Ινδίας, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,6% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Νέο Δελχί. Κατά μέσον όρο 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,2%.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας ίσως αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία της Ινδίας, καθώς ο κόσμος βυθίζεται σε ύφεση. Μειώνοντας το κόστος δανεισμού, θα τονωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 26ης Νοεμβρίου στη Βομβάη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Αυτήν την εβδομάδα η Κίνα μείωσε τα επιτόκιά της, τα μέγιστα σε 11 χρόνια ενώ η Federal Reserve ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 800 δισ. δολ. για την καταπολέμηση της παγκόσμιας ύφεσης.

Οι εξαγωγές της Ινδίας μειώθηκαν για πρώτη φορά σε επτά χρόνια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον υπουργείο Εμπορίου της χώρας, καθώς ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία εισήλθαν σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Η γεωργία αναπτύχθηκε 2,7% και οι οικονομικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 9,2%.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/28/1598150.htm

No comments: