20.1.10

Ιρλανδία: Πτώση 18,5% στις τιμές των κατοικιών το 2009

ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones) – Πτώση 18,5% σημείωσαν κατά μέσο όρο οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία το 2009, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από τον Απρίλιο του 2003, μετά από πτώση 9,1% το 2008, σύμφωνα με έρευνα του think-tank Economic & Social Research Institute (ESRI) και της τράπεζας Permanent TSB.
Από την κορυφή τον Φεβρουάριο του 2007 οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 31,5%.
Ο δείκτης ESRI/Permanent TSB έδειξε πτώση 3,6% των τιμών σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, μετά από πτώση 3,1% το Νοέμβριο, 1,8% τον Οκτώβριο και 1,1% τον Σεπτέμβριο.
Η μέση τιμή τον Δεκέμβριο του 2009 διαμορφώθηκε στα 213.000 ευρώ από 262.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008.
Τον Φεβρουάριο του 2007 οι τιμές είχαν ξεπεράσει τα 311.000 ευρώ. Ο δείκτης Permanent TSB για τις τιμές των κατοικιών, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ESRI, βασίζεται στις μηνιαίες πωλήσεις ενυπόθηκων δανείων στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες στο είδος του.
Ο Niall O΄Grady, γενικός διευθυντής Επιχειρησιακής Στρατηγικής της Permanent TSB, δήλωσε: "Το 2009 ήταν μια τρομερή χρονιά για την ιρλανδική αγορά κατοικιών σε συνδυασμό με τη συντριβή της εμπιστοσύνης, την μεγάλη υπερπροσφορά και την αποδυνάμωση της οικονομίας".
© Dow Jones Newswires

2 comments:

Greek Rider said...

Κοίταξε τώρα να δεις εδώ ορισμένα πράγματα που δεν φαίνεται καλά η σημασία τους:

Πέρυσι περίπου τον Απρίλιο Μάιο ή κάτι τέτοιο η κυβέρνηση είχε πάρει κάποια μέτρα για να στηρίξει την οικοδομή. Δεν θυμάμαι τι βλακεία είχαν κάνει.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην πέσουν οι τιμές και να παγώσει ο κλάδος!!!

Άσε ρε βλάκα να πέσουν οι τιμές, να κατρακυλήσουν, να τρέξει το αίμα των εργολάβων και θα δεις μετά πώς θα αναζωπυρωθεί η οικοδομή και οι αγοραπωλησίες.

Αλλά βέβαια τα τότε σαίνια έτρεμαν το τραπεζικό σύστημα και το στήριζαν πιο πολύ από όσο θα έπρεπε μην τυχόν χάσουν τις εγγυήσεις τους, και ακόμη δεν έχουν πέσει οι τιμές. Από εδώ και πέρα πιστεύω όμως ότι θα πέσουν.

Όσο για την Ιρλανδία το 18,5% είναι καλό ποσοστό. Μακάρι να πέσουν περισσότερο.

geokalp said...

κοντά είμαστε!