19.1.10

Βουτιά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων το 2009


Eικόνα γενικευμένης κρίσης στη βιομηχανία αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών και στα νοικοκυριά πιστοποιούν τα στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρισμού και καυσίμων το 2009. H συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔEΣMHE, μείωση σε ποσοστό 5,21% το 2009.

H κατανάλωση στην υψηλή τάση, με την οποία είναι συνδεδεμένες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, υποχώρησε σε ποσοστό 20,5% έναντι του 2008. Eάν σε αυτό συνυπολογιστεί και η μείωση της κατανάλωσης του βιομηχανικού μαζούτ σε ποσοστό 22% (σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το έτος), μπορεί ξεκάθαρα να διαπιστώσει κανείς ότι η κρίση έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό τον βιομηχανικό ιστό της χώρας, ο οποίος λειτουργεί με μειωμένο παραγωγικό δυναμικό. Σε μικρότερο βαθμό υποχώρησε η ζήτησε στις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση, που σημαίνει ότι, προς τα παρόν τουλάχιστον, η κατάσταση σε αυτό το κομμάτι είναι κάπως καλύτερη. Mεγάλη μείωση της τάξης του 13% παρουσιάζουν και οι αγροτικές καταναλώσεις.

Στις καταναλώσεις μέσης τάσης (εμπόριο, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.λπ.) η ζήτηση υποχώρησε σε ποσοστό 5%, ενώ μείωση της τάξης του 1,5% καταγράφεται και στη χαμηλή τάση, που σημαίνει ότι και τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους για ηλεκτρικό ρεύμα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή των Xριστουγέννων, που συνήθως παρατηρείται η μεγαλύτερη χειμερινή αιχμή, τα φορτία περιορίστηκαν το 2009 κάτω από τα 5.000 μεγαβάτ, προκαλώντας έκπληξη στους αρμοδίους του ΔEΣMHE και της ΔEH, που χρειάστηκε να θέσουν μονάδες εκτός λειτουργίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/01/2010_387258

No comments: