19.1.10

Ο τραγέλαφος των στατιστικών στοιχείων στους «Φακέλους»

Το «χάος» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) κ. Γ. Ραντερμάχερ, στη χθεσινή εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» που παρουσιάζει ο Αλέξης Παπαχελάς στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σε συνέντευξή του που προβλήθηκε στην εκπομπή, ο κ. Ραντερμάχερ αναφέρθηκε ειδικά σε ένα περιστατικό «τηλεφωνικής» μετάδοσης στοιχείων μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), στην οποία από ακουστικό σε ακουστικό χάθηκαν 450 εκατ. ευρώ!

Σε κονδύλι που αφορούσε τόκους, αντί να καταγραφεί το σωστό ποσό των 495 εκατ. ευρώ, καταγράφηκε το ποσό των 45 εκατ. ευρώ, με τον κ. Ραντερμάχερ να σημειώνει καυστικά ότι «κάποια στιγμή στην επικοινωνία δύο οργανισμών, ένα εννιάρι απλά εξαφανίζεται». Παράλληλα, για τα στατιστικά στοιχεία της χώρας σήμερα, ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν έχω στοιχεία. Τουλάχιστον για το 2008 και το 2007 η Eurostat δεν είναι σε θέση να επικυρώσει ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι ένας μακρύς κατάλογος υπηρεσιών από τους δήμους μέχρι κυρίως τα νοσοκομεία, στις οποίες βλέπουμε ένα αδύναμο λογιστικό σύστημα».

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη σχετικά με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. «Πιστεύω ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ με χοντρικά σωστά στοιχεία», δήλωσε ο πρώην υπουργός, ο οποίος για να δικαιολογήσει την απογραφή σημείωσε πως «δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό, γιατί τότε θα έπρεπε να συνεχίσω μια κατάσταση ψεύδους». Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν έκανε απολύτως τίποτα το διαφορετικό από αυτό που έκανε η Γαλλία, η Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε επίσης ότι χειρίστηκε λανθασμένα το θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ το 2006. Τότε, η ΕΣΥΕ είχε εκτιμήσει πως το ΑΕΠ θα έπρεπε να αναθεωρηθεί κατά 25,7%, ενώ η Ε. Ε. ενέκρινε το 9,6%. Για το ζήτημα αυτό ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ υποστήριξε ότι «το νούμερο (σ. σ. 25,7%) ήταν σωστό», ενώ η κυρία Αμέλια Τόρες (εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων κ. Χ. Αλμούνια) δήλωσε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Για τα σημερινά στατιστικά στοιχεία και ειδικά για τα χρέη των νοσοκομείων που η Eurostat εγείρει αντιρρήσεις, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «τα χρέη αφορούν την περίοδο από το 2005... Εμείς είδαμε ότι δεν έχουν καταγραφεί αυτά τα χρέη και τα μοιράσαμε στα δύο τελευταία χρόνια το 9 που είναι τα χρέη του 9 και όλα τα προηγούμενα τα βάλαμε στο 8, διότι δεν είχαμε τα στοιχεία να τα σπάσουμε σε περαιτέρω χρόνια». Πάντως, για το θέμα αυτό, η κυρία Τόρες δήλωσε ότι «η Κομισιόν διατηρεί τις επιφυλάξεις της και για τη μεθόδευση με την οποία έγινε αυτή η καταγραφή των στοιχείων».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/01/2010_387253

No comments: