18.1.10

Σε παγίδα αποπληθωρισμού έχει πιαστεί η Ελλάδα

«Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενδεχομένως αυξήσει (έστω και λίγο) τον κίνδυνο της διάσπασης, καθώς και την ανάγκη πρόβλεψης ενός τέτοιου σεναρίου», αναφέρει ο Ambrose Evans-Pritchard στο άρθρο του στον Telegraph.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός από την ευρωζώνη συνεπιφέρει και αποκλεισμό από την ΕΕ, καθώς σκοπός είναι όλα τα κράτη μέλη να ενταχθούν στην ευρωζώνη (πλην ελαχίστων).
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να τροποποιήσει τους κανονισμούς της όσον αφορά στις εξασφαλίσεις προκειμένου να υποστηρίζει το ελληνικό χρέος. «Κανένα κράτος δεν πρόκειται να τύχει ειδικής μεταχείρισης», προειδοποίησε.
Καθώς η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία (PIIGS) βουλιάζουν στον αποπληθωρισμό, τα πραγματικά τους επιτόκια θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο. «Είναι σαν να αυξάνονται τα επιτόκια στα ήδη εξασθενημένα PIIGS», σχολιάζει ο Στίβεν Τζεν από την BlueGold Capital. Η πολιτική της ΕΚΤ θα γίνει «προ-κυκλική»: πολύ αυστηρή για το Νότο, πολύ χαλαρή για το Βορρά.
Ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει μείωση μισθών αποφεύγοντας τις κοινωνικές αναταραχές, δεν διαθέτει την ανοιχτή οικονομία και τον εξαγωγικό κλάδο που ενδεχομένως θα έσωζε την Ιρλανδία σε ανάλογες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει πιαστεί σε μια παγίδα αποπληθωρισμού, καταλήγει ο αρθρογράφος.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1766781

___________
Κατά μία έννοια ...μακάρι!
Θα συνειδητοποιήσει ο πάσα ένας τι ακριβώς σημαίνει πληθωρισμός (αύξηση τιμών) και θα αρχίσει να διαμαρτύρεται ή, τουλάχιστον, να απέχει από την κατανάλωση αγαθών σε πληθωρισμό. Αν καταφέρει να στραφεί και σε εγχώρια προϊόντα, πχ είδη διατροφής, ακόμα καλύτερα.
Αλλά επειδή είδα τη προηγούμενη εβδομάδα το σουβλατζή μου να ανεβάζει τη τιμή στο χοιρινό γύρο κατά €0.10, από τα €1,90 στα €2,00 - αύξηση 5.26% - δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο εγχώριος καταναλωτής θα γίνει πιο ορθολογικός ή ότι θα έχουμε συγκράτηση τιμών...
Και αυτή είναι μια ευκαιρία πάντως.

No comments: