20.1.10

Περιζήτητα διεθνώς τα αμερικανικά ομόλογα

Associated Press

Αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσε η διεθνής ζήτηση για μακροχρόνια ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου τον περασμένο Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, παρά το γεγονός ότι η Κίνα μείωσε τις τοποθετήσεις της στο αμερικανικό χρέος. Η συνεχιζόμενη ζήτηση από το εξωτερικό για ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου είναι καίριας σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να κρατήσει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων χαμηλά, προκειμένου να στηρίξουν μία αυτοχρηματοδοτούμενη οικονομική ανάκαμψη.

Οπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι καθαρές εισροές στα αμερικανικά ομόλογα ανήλθαν τον περασμένο Νοέμβριο στα 126,8 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2007, όταν οι καθαρές εισροές στην αγορά ομολόγων της χώρας από το εξωτερικό ήταν 128,9 δισ. δολάρια. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος κάτοχος ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, περιόρισε το χαρτοφυλάκιό της κατά 9,3 δισ. δολάρια, στα 789,6 δισ. δολάρια, το πιο χαμηλό επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο. Η Ιαπωνία, ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της κατά 11,4 δισ. δολάρια, στα 757,3 δισ. δολάρια. Το χαρτοφυλάκιό τους αύξησαν επίσης η Βρετανία, στα 277,5 δισ. δολάρια καθώς και η Ρωσία, στα 128,1 δισ. δολάρια.

Μεταξύ των χωρών που αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στο αμερικανικό χρέος τον περασμένο Νοέμβριο είναι η Βραζιλία και το Χονγκ Κογκ σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις πετρελαιοπαραγωγών κρατών, που παρουσιάζουν πτώση.

No comments: