20.1.10

Με άλμα η Wall προεξοφλούσε την ήττα Ομπάμα στη Μασαχουσέτη!

ZZ

Την έδρα την οποία κατείχαν επί 57 χρόνια μέλη της οικογένειας των Κένεντι (πρώτα ο Τζον Φ. Κένεντι και από το 1962 ο Εντουαρντ) στη Γερουσία, η Wall Street προεξοφλούσε χτες ότι θα την κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός Σκοτ Μπράουν και όχι η τοπική υπουργός Δικαιοσύνης, η Δημοκρατική Μάρθα Κόκλι. Οι επενδυτές, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα αυτό, έκαναν ανάρπαστες τις μετοχές των πανίσχυρων ασφαλιστικών εταιρειών στη Wall και στην Ευρώπη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να απέτυχε να πείσει τα μέλη της πολιτειακής Γερουσίας της Μασαχουσέτης να υπερψηφίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών Μάρθα Κόκλι για την πλήρωση της έδρας στη Γερουσία της Ουάσιγκτον που κατείχε ο εκλιπών Τεντ Κένεντι. Η χτεσινή κρίσιμη ψηφοφορία δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί και βασική προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας. Και αυτό διότι αν χαθεί η έδρα από τους Δημοκρατικούς χάνεται και η απαραίτητη πλειοψηφία των 60 εδρών στη Γερουσία ώστε να υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση. Επίσης, σε περίπτωση νίκης του κ. Μπράουν οι Ρεπουμπλικανοί θα αποκτήσουν 41 έδρες και μπορούν να «μπλοκάρουν» πολλά από τα νομοσχέδια του προέδρου Ομπάμα.

Στην Ουάσιγκτον έχουν ήδη έτοιμο ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο που θα προταθεί σε περίπτωση επικράτησης του κ. Μπράουν, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά, όπως και το σύνολο των Ρεπουμπλικανών, κατά της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης. Με τον «αέρα» της πολιτευόμενης σε παραδοσιακά φιλελεύθερη Πολιτεία, η κυρία Κόκλι έκανε το μοιραίο λάθος να θεωρήσει βέβαιη τη νίκη της και απείχε ουσιαστικά από την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας υποστεί πολύμηνο σφυροκόπημα από τους Ρεπουμπλικανούς, τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και τη δεξιά πτέρυγα των Δημοκρατικών, με στόχο τη ματαίωση της πλέον ουσιώδους μεταρρύθμισης που είχε επαγγελθεί προεκλογικά για την καθολική ασφαλιστική κάλυψη των Αμερικανών, αντιμετώπισε επί σειρά μηνών το σαμποτάζ του λόμπι των ασφαλιστικών. Ο τελευταίος Τεντ Κένεντι είχε δηλώσει ότι ο άνθρωπος ο οποίος θα μεταρρυθμίσει το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ θα επανακαθορίσει το έθνος. Με το να αναδείξει σε βασική προτεραιότητά του τη βελτίωση του συστήματος υγείας, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε μια βαθιά πολιτική σύγκρουση με το Κογκρέσο και τα ισχυρά συμφέροντα, και θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Πριν από τον Ομπάμα, το ανάστημα πολλών πολιτικών καταρρακώθηκε με αφορμή το σύστημα υγείας, κυρίως δε της Χίλαρι Κλίντον.

Δεκαπέντε χρόνια από τη συνθηκολόγηση του Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κριθεί πολύ νωρίς η προεδρία του πάνω στο ίδιο ζήτημα. Ο ηγέτης που κάλπασε προς την εξουσία πάνω στη ράχη της «Αλλαγής» βάλθηκε να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν πολυάριθμοι προκάτοχοί του: να κάνει πράξη την καθολική ασφάλιση υγείας, σε μια χώρα η οποία, παρά τον αμύθητο πλούτο της, αριθμεί 46 εκατομμύρια πολίτες χωρίς καμία απολύτως κοινωνική ασφάλιση. Ωστόσο, η αντίδραση που συναντά ο Ομπάμα θα πρέπει να ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του.

Η υστερική φύση των συζητήσεων δείχνει πόσο δύσκολο είναι να πειστεί το κομμάτι εκείνο των Αμερικανών για τους οποίους ο όρος «δημόσια υγεία» είναι συνώνυμος με επίθεση στις ελευθερίες. Τον Αύγουστο, ο Ομπάμα μίλησε για «ηθική υποχρέωση, αλλά αν χάσει τη μάχη, θα έχει καταστρέψει το όνειρό του.

Η προοπτική της καθολικής, δημόσιας ασφάλισης έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τα εύπορα στρώματα των WASP (λευκοί - Αγγλοσάξονες - προτεστάντες) που νιώθουν ότι τα κοινωνικά τους προνόμια απειλούνται από τον Ομπάμα και ό,τι αυτός, δίκαια ή άδικα, συμβολίζει: τις φυλετικές μειονότητες με το αυξανόμενο δημογραφικό βάρος, την υψηλή φορολογία, τις εξισωτικές τάσεις και το «μοίρασμα του πλούτου». Αυτό το «θυμωμένο κοινό» εξεγείρεται γιατί φοβάται δύο πράγματα: ότι θα κληθεί να πληρώσει το δημόσιο σύστημα υγείας με περισσότερους φόρους και ότι θα πέσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών όταν εισβάλλουν στα νοσοκομεία οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι και οι φτωχοί που δεν έχουν σήμερα ασφάλιση.

No comments: