20.1.10

Saxo Bank: Τι εκτιμά για την Ελλάδα

Η Saxo Bank, ειδικός σε online συναλλαγές και επενδύσεις, παρουσίασε σήμερα τις ετήσιες οικονομικές Προβλέψεις της και τις «Ακραίες Προβλέψεις» για το νέο έτος – «χρονιά με προκλήσεις και πιθανό αποπληθωρισμό το 2010 για την Ελληνική οικονομία», προβλέπει η Saxo Bank.

Η Saxo Bank εκτιμά ότι το 2010 θα είναι έτος αναπληθωρισμού και ότι οι θετικές τάσεις που ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα συνεχισθούν και το 2010, όπως τονίσθηκε κατά την παρουσίαση στην Αθήνα των οικονομικών προβλέψεων για το 2010 και των εκτιμήσεων για την πορεία της διεθνούς και της Ελληνικής οικονομίας φέτος.

Ωστόσο, αναμένονται μετωπικές συγκρούσεις με αντίρροπες τάσεις στις δομές του συστήματος, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατρέψουν το 2010 σε μια χρονιά με συνεχείς εναλλαγές.

Σύμφωνα με την Saxo Bank, η δραματική επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας θα είναι ένα από τα ζητήματα που ενδέχεται να ασκήσουν τη μεγαλύτερη επιρροή στις διεθνείς αγορές που συνεχίζουν να κυριαρχούνται από αβεβαιότητα – όταν δηλαδή το μοντέλο εξαγωγών με άξονα τις επενδύσεις προσκρούσει στη μειούμενη ζήτηση από τις Δυτικές χώρες. Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν 20% το προηγούμενο έτος, και οι αγορές αντιμετωπίζουν την Κίνα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζαν την Ιαπωνία το 1988.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η οποία «για την ώρα καταγράφει θετικό πληθωρισμό», η Saxo Bank εκτιμά ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει αποπληθωρισμό το 2010, καθώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό «θα αποτελέσουν μια πρόκληση τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Saxo Bank εξηγεί ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η οποία επέδειξε πολιτική βούληση για τη λήψη σκληρών αποφάσεων, «επέτρεψε για μεγάλο διάστημα τη διόγκωση των εν λόγω προβλημάτων», δημιουργώντας έτσι «ένα πραγματικό πρόβλημα».

Ο David Karsbøl, Chief Economist της Saxo Bank, δήλωσε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα: «Η βελτίωση που παρατηρείται στις χρηματοοικονομικές αγορές ως προς το ΑΕΠ και την ψυχολογία των καταναλωτών είναι τόσο αληθινή όσο και η κερδοσκοπική ανάπτυξη, η οποία καλλιεργήθηκε από το εύκολο χρήμα την περίοδο 2003-2006. Στον ανεπτυγμένο κόσμο κυριάρχησαν οι “φούσκες” που προκάλεσε η αύξηση των δανείων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και το κάθε πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με χαμηλότερα επιτόκια και με μεγαλύτερο χρέος. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι απαιτείται ραγδαία αύξηση κινήτρων προκειμένου να συνεχισθεί η κατάσταση αυτή. Τα χαμηλά επιτόκια ενθάρρυναν την αλόγιστη κερδοσκοπία, τους ηθικούς κινδύνους, τις υπερβολικές επενδύσεις και τις κακές επενδύσεις, δημιουργώντας έτσι το βάρος ενός χρέους που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι απομόχλευση και χρεοκοπίες προκειμένου να μειωθεί το χρέος και να καταστεί ξανά εξυπηρετούμενο. Δυστυχώς όμως, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να τονώσουν τις οικονομίες εμποδίζει την αλλαγή προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η επιμήκυνση της κρίσης».

Ο κ. Εμμανουήλ Λεμονάκης, Διευθυντής της Saxo Bank Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου σχολίασε τα εξής: «Οι Ετήσιες Προβλέψεις και οι ‘Ακραίες Προβλέψεις’ της Saxo Bank αποτελούν έναν θεσμό για την Τράπεζα και η παρουσία του Chief Economist, David Karsbøl, αποτελεί τιμή για εμάς και αντικατοπτρίζει τη σημαντική θέση της ελληνικής αγοράς για την Saxo Bank. Η άφιξη της Saxo Bank στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική στρατηγική κίνηση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον».


Τα “Top Picks” της Saxo Bank για το 2010 είναι τα εξής:

1. Πώληση (Short) ισοτιμιών EURTRY και ZARTRY
2. Αγορά (Long) γερμανικών Ομολόγων (Bunds)
3. Αγορά (Long) CRB
4. Αγορά (Long) US10Y και Πώληση (Short) JGB
5. Αγορά (Long) TSE Small Cap και Πώληση (Short) Nikkei
6. Αγορά (Long) GWX και Πώληση (Short) NASDAQ 100
7. Πώληση (Sell) του Συμβολαίου Ζάχαρης Μαρτίου 2011
8. Αγορά (Long) IShares του S&P Global Energy Sector Index Fund (στο Α’ Εξάμηνο του 2010)
9. Πώληση (Short) EURCAD Strangle
10. Θέση Αγοράς στο Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Fu¬ture): 3 Month Short Sterling Future, Dec 2010 (μόχλευση x 20)

Οι «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2010 είναι οι εξής:

1. Μείωση των αποδόσεων των Γερμανικών Ομολόγων στο 2,25%
2. Μείωση του Δείκτη Μεταβλητότητας VIX στις 14 μονάδες
3. Υποτίμηση του Κινεζικού Γουάν (CNY) κατά 5% έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου
4. Μείωση του χρυσού στα $870 το 2010, και άνοδος στα $1500 το 2014
5. Συναλλαγματική ισοτιμία αμερικανικού Δολαρίου – ιαπωνικού Γιεν στα 110
6. Σχηματισμός τρίτου κόμματος στις ΗΠΑ από οργισμένους Αμερικανούς
7. Χρεοκοπία του Αποθεματικού Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ
8. Μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά ένα τρίτο
9. Άνοδος κατά 50% του Δείκτη Μικρής Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο
10. Το Εμπορικό Ισοζύγιο των ΗΠΑ με θετικό πρόσημο για πρώτη φορά σε 34 χρόνια

Οι «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2010

1. Μείωση των αποδόσεων των Ομολόγων στο 2,25%

Οι αποπληθωριστικές πιέσεις και η ακραία νομισματική πολιτική θα μειώσουν την απόδοση των Ομολόγων και άλλων κρατικών τίτλων σταθερού εισοδήματος, όταν οι χρηματιστές που διαπραγματεύονται τίτλους σταθερού εισοδήματος αρνηθούν να πιστέψουν τις προοπτικές ανάπτυξης που κυκλοφορούν ως ιδέα στις χρηματιστηριακές αγορές. Πιστεύουμε ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Κρατικού Ομολόγου ενδέχεται να συμπιεστεί και η τιμή του να διαμορφωθεί από τα 122,6 στα 133,3 έως το τέλος του 2010, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα «φυγής προς την ποιότητα».

2. Μείωση του Δείκτη Μεταβλητότητας VIX στις 14 μονάδες

Οι αγορές δείχνουν τον ίδιο εφησυχασμό απέναντι στον κίνδυνο όπως και την περίοδο 2005-06. Αν και ο δείκτης μεταβλητότητας κινείται χαμηλότερα ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον VIX από τις 22,32 στις 14 μονάδες, όσο στενεύει το εύρος συναλλαγών και πέφτει η υπονοούμενη μεταβλητότητα των δικαιωμάτων αγοράς.

3. Υποτίμηση του Κινεζικού Γουάν (CNY) κατά 5% έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου

Οι προσπάθειες των Κινεζικών αρχών να περιορίσουν την πιστωτική επέκταση και να αποφύγουν τα επισφαλή δάνεια, σε συνδυασμό με αρκετές φούσκες οικονομικής ανάπτυξης που έχουν δημιουργηθεί, ενδέχεται να αποκαλύψουν ότι η κινεζική ανάπτυξη, η οποία βασίζεται στις επενδύσεις, είναι τελικά ανεπαρκής. Η τεράστια κινεζική πλεονάζουσα παραγωγή και το γενικό οικονομικό σκηνικό θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για την υποτίμηση του CNY έναντι του δολαρίου.

4. Μείωση του χρυσού στα $870 το 2010, και άνοδος στα $1500 το 2014

Η γενική ενίσχυση του δολαρίου ενδέχεται να ανακόψει τα πρόσφατα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά του χρυσού. Παρόλο που μακροπρόθεσμα παραμένουμε “bullish” για τον χρυσό (πιστεύουμε ότι θα φτάσει τα $1500 μέσα σε πέντε χρόνια), αυτή η αγορά φαίνεται να έχει γίνει υπερβολικά εύκολη και διαδεδομένη για να αποδώσει βραχυπρόθεσμα. Μια σημαντική διόρθωση στο επίπεδο των $870 μπορεί να εξαλείψει τους κερδοσκόπους, ενώ συγχρόνως να διατηρήσει την ανοδική τάση του χρυσού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

5. Συναλλαγματική ισοτιμία αμερικανικού Δολαρίου – ιαπωνικού Γιεν στα 110

Αν και η πτωτική τάση του δολαρίου οφείλεται στις ανεύθυνες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, πιστεύουμε ότι το δολάριο μπορεί να ανακάμψει εντός του 2010, γιατί οι κερδοσκοπικές συναλλαγές στο δολάριο παραμένουν για πολύ μεγάλο διάστημα κραυγαλέες και υπερβολικά εύκολες. Παράλληλα, το ιαπωνικό Γιέν δεν αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα της Ιαπωνίας, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος και τον γηράσκοντα πληθυσμό της.

6. Σχηματισμός τρίτου κόμματος στις ΗΠΑ από οργισμένους Αμερικανούς

Το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί ως αποτέλεσμα των διασώσεων χρηματοοικονομικών εταιρειών και της γενικότερης αποδοκιμασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, προσεγγίζει τα επίπεδα του 1994 και 2006. Το αίτημα για πραγματική αλλαγή που εκφράζουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία ενός τρίτου κόμματος, το οποίο θα έχει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 2010.

7. Χρεοκοπία του Αποθεματικού Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ

Αυτό δεν αποτελεί τόσο έναν ακραίο ισχυρισμό, όσο μια αναλογιστική και μαθηματική βεβαιότητα. Το ακραίο έγκειται στο ότι οι φόροι και οι εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση κατασπαταλώνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2010 θα είναι η πρώτη χρονιά που οι δαπάνες του ανύπαρκτου αποθεματικού ταμείου θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν εν μέρει από το Γενικό Ταμείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το κόλπο με τον προϋπολογισμό, ότι δηλαδή στην πραγματικότητα το «αποθεματικό» δεν έχει πόρους, θα γίνει εμφανές για πρώτη φορά. Μέρος των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν είτε από την αύξηση των φόρων, είτε από την αύξηση του δανεισμού ή περισσότερο τύπωμα νέου χρήματος.

8. Μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά ένα τρίτο

Παρά την πρόσφατη απότομη διακύμανση των τιμών, λόγω της ξηρασίας στην Ινδία και τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, η καμπύλη μελλοντικών τιμών δείχνει ήδη μια σημαντική καθίζηση που θα διαρκέσει και μετά το 2011. Συνεπώς, εάν επικρατήσουν ομαλότερες καιρικές συνθήκες το 2010, η ζάχαρη θα αποτελέσει ένα από τα αγαθά με χαμηλή ζήτηση. Επιπλέον, η αύξηση της τιμής της αιθανόλης (που συσχετίζεται με τη ζήτηση της ζάχαρης) ανάγκασε τόσο τη Βραζιλία όσο και τις ΗΠΑ να μειώσουν το ποσοστό αιθανόλης στη βενζίνη κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, μειώνοντας κατά συνέπεια και τη ζήτηση της ζάχαρης.

9. Άνοδος κατά 50% του Δείκτη Μικρής Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου του Τόκυο

Οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν αρνητικές επιδόσεις στον Nikkei. Ωστόσο τα βασικά τους χαρακτηριστικά δείχνουν ότι πρόκειται για έναν «δείκτη διαπραγμάτευσης», σε σύγκριση με εκείνον της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. Δεδομένου ότι ο λόγος της χρηματιστηριακής προς τη λογιστική αξία βρίσκεται στο 0,77 και ότι μόνο 12% του δείκτη αποτελείται από τίτλους χρηματοοικονομικών εταιρειών, δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη κάποιου άλλου δείκτη με τόσο χαμηλές τιμές. Με ένα θετικό ΑΕΠ το 2010, ο δείκτης αυτός μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη.

10. Το Εμπορικό Ισοζύγιο των ΗΠΑ με θετικό πρόσημο για πρώτη φορά σε 34 χρόνια

Η τελευταία φορά που το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ ήταν θετικό ήταν το 1975, μετά τη μεγάλη πτώση του δολαρίου που ακολούθησε την πετρελαϊκή κρίση. Πλέον το δολάριο είναι και πάλι αρκετά φθηνό, τόσο, ώστε να τονώσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και να καταστήσει απαγορευτικές τις εισαγωγές. Παρόλο όμως που το εμπορικό ισοζύγιο έχει ήδη βελτιωθεί, οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο, και εάν έχουν την κατάλληλη δυναμική δεν θα αποκλείαμε ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο για τις ΗΠΑ, για έναν ή περισσότερους μήνες μέσα στο 2010.

Τα “Top Picks” της Saxo Bank για το 2010

1. Πώληση (Short) EURTRY και ZARTRY

Η Τούρκικη λίρα TRY είναι προσωρινά υποτιμημένη κατά τη γνώμη μας. Οι πιέσεις του πληθωρισμού μεγαλώνουν στη Τουρκία. Οι αποδόσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιώσεις της οικονομίας που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο καιρό. Εν τω μεταξύ, το ευρώ και το ZAR είναι δύο υπερτιμημένα νομίσματα κατά τη γνώμη μας. Το ZAR δίνει μάχες μετά το World Cup σε συνδυασμό με έναν ασθενή δημόσιο τομέα. Η ευρωζώνη έχει τα δικά της προβλήματα, ωστόσο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την Ελλάδα και το Club Med. Η ανεργία αναμένεται να ανέβει στα ύψη μέσα με χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλή απόδοση.

2. Αγορά (Long) γερμανικών Ομολόγων (Bunds)

Συνιστούμε αγορά Bunds αφού η τρέχουσα τιμολόγηση φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες – που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Γερμανία - και η ευρωζώνη. Αναμένουμε χαμηλή ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2010 με πολυάριθμες πηγές αποπληθωριστικών πιέσεων. Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και για την ευρωζώνη στο σύνολό, βλέπουμε το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται πάνω από 10% το 2010.Αυτό θα ασκήσει πίεση στους καταναλωτές και στη διάθεσή τους να καταναλώσουν. Επιπλέον, μας αρέσει το ασφαλές καθεστώς που τα Bunds έχουν κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν.

3. Αγορά (Long) CRB

Ο δείκτης CRB άντεξε για άλλη μια φορά από το σημείο αιχμής στα μέσα του 2008, παρόλο που πολλά εμπορεύματα επέστρεψαν πάλι στο επίκεντρο. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε αρκετά καλό επίπεδο, παρότι η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη, θα κάνουν τα πάντα για να το υπονομεύσουν. Με την παγκόσμια ανάπτυξη, η ζήτηση για εμπορεύματα θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή, η οποία θα στείλει την αξία της αγοράς βόρεια, ειδικά το πρώτο εξάμηνο του έτους

4. Αγορά (Long) US10Y και Πώληση (Short) JGB

Επιπλέον ευνοούμε την έκθεση σε FX, η οποία είναι συνδεδεμένη με αυτή την αγοροπωλησία. Ενώ η Αμερική και η Ιαπωνία αναμένεται να προσπαθούν εναγωνίως να μετριάσουν την αύξηση της υψηλής ανεργίας το 2010, επιχειρηματολογούμε αυτή την αγοροπωλησία με μια απλή ερώτηση: Ποιος θέλει να δανείσει χρήματα σε μία Ιαπωνία που είναι επιβαρυμένη με χρέη και που προσφέρει χαμηλές αποδόσεις της τάξης του 1,2%-1,3%; Βλέπουμε επίσης δυνατότητα στο UST10Y εξαιτίας της αποπληθωριστικής πίεσης σύμφωνα με την οποία η πιστωτική συστολή καταβάλλει την οικονομία στις ΗΠΑ (και η μακρά περίοδος των χαμηλών ποσοστών Fed, που είναι το τελικό αποτέλεσμα).

5. Αγορά (Long) TSE Small Cap και Πώληση (Short) Nikkei

Οι μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρίες είναι θεμελιωδώς υποτιμημένες σε σύγκριση με το δείκτη Nikkei. Ενώ ο δείκτης Nikkei έχει εκτοξευθεί περίπου 45%, ο δείκτης TSE μικρής κεφαλαιοποίησης έχει μόνο κερδίσει 20%. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται να είναι καλύτερα για εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης. Η αγορά κινείται σε μια τιμή έκπτωσης 23% σε σχέση με τη λογιστική αξία (P/B of 0.77) ακόμα και με χαμηλή έκθεση στα χρηματοοικονομικό κλάδο. Με μια αποδυνάμωση του JPY οι εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης θα έπρεπε να τα πάνε καλά.

6. Αγορά (Long) GWX και Πώληση (Short) Nasdaq 100

Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν αποτιμηθεί για μία απότομη άνοδο το 2010, αλλά οι κεφαλαιακές επενδύσεις θα παραμείνουν ισχνές και κατά συνέπεια το υψηλό P/Ε του Nasdaq δε δικαιολογείται. Σχετικά με το NASDAQ, το GWX ETF με εταιρίες σε ανεπτυγμένες χώρες προσφέρει μια πιο διαφοροποιημένη έκθεση σε μακροοικονομικά ρίσκα. Θεμελιώδης αξιολόγηση είναι επίσης στο παιχνίδι εδώ με μια σταθερή μερισματική απόδοση και μια χαμηλή price/book. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης αν υπάρξει ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι αυτή η αγοροπωλησία έχει καλές προϋποθέσεις αναφορικά με το δείκτη Nasdaq.

7. Πώληση (Sell) του Συμβολαίου Ζάχαρης Μαρτίου 2011

Η Ζάχαρη εμφάνισε μια ισχυρή παρουσία το 2009 καθώς η τιμή ανέβηκε εξαιτίας μιας χαμηλής προσφοράς λόγω της ξηρασίας στην Ινδία και των ισχυρών βροχών στη Βραζιλία. Η παραγωγή τώρα βελτιώνεται και τα αποθέματα θα αποκατασταθούν σε δύο χρόνια – αν δεν υπάρξει μια περίοδος αφύσικων καιρικών συνθηκών. Με δεδομένη την αύξηση της προσφοράς οι τιμές θα είναι υπό πίεση. Επιπλέον, το μερίδιο της αιθανόλης της βενζίνης μειώθηκε κατά 5% - στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία, το οποίο είναι άμεσο χτύπημα στη ζήτηση της ζάχαρης.

8. Αγορά (Long) iShares S&P Global Energy Sector Index Fund (το Α’ Εξάμηνο του 2010)

Εκτιμούμε ότι ο κλάδος θα ευνοηθεί από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και την επακόλουθη αναπήδηση στη ζήτηση πόρων. Ο κλάδος πρόσφατα ξεκίνησε να καλύπτει την κίνηση στις τιμές του πετρελαίου, γεγονός το οποίο περιμένουμε να συνεχιστεί. Οι μεγάλοι ολοκληρωμένοι παίκτες (Ε&P) οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης του τομέα έχουν καθυστερήσει, και πιστεύουμε ότι μια περιστροφή προς αυτήν την περιοχή θα οδηγήσει σε περαιτέρω υπερκάλυψη της απόστασης. Όσον αφορά σε μεμονωμένες μετοχές προτιμούμε τις εταιρίες με έκθεση στην παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια, ιδιαίτερα αυτές που είναι πιστές σε υγιείς μερισματικές πολιτικές.

9. Πώληση (Short) EURCAD strangle

To EURCAD σε επίπεδα 1,5500 με όρια προς τα κάτω και προς τα πάνω 1,3900 και 1,7600 αντίστοιχα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εξαιρετικής μεταβολής της τιμής, εφόσον τα όρια αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, η χαμηλή συσχέτιση με το USDJPY -αναμένουμε ότι το USD θα ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος έναντι του ΕUR μέσα στο 2010- υπονοεί ότι το USDCAD θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και θα διατηρηθεί μεταξύ 1,55 και 1,56. Η σύστασή μας λοιπόν είναι πώληση EUR Put με διάρκεια ενός έτους, ημερομηνία λήξης 8 Δεκεμβρίου, τιμή strike 1,4500 και πώληση EUR Call 1,6800, για να λάβετε 590 CAD pips, τρέχουσα τιμή αναφοράς 1,5600.

10. Long Dec2010 3 month Short Sterling futures contract (leverage x20) (Θέση Αγοράς στο Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Fu¬ture): 3 Month Short Sterling Future, Dec 2010 (μόχλευση x 20)

Αγορά Συμβολαίου Μελλοντικής Εκπλήρωσης Dec2010 3 month Short Sterling, που αυτήν τη στιγμή είναι στα 98,21, αναμένουμε να κινηθεί στα ίδια επίπεδα και στη λήξη του Συμβολαίου να είναι 99,40. Αρχικά τοποθετήστε ένα stop loss στα 97,80 και εν συνεχεία αλλάξτε το σε trailing stop με 40 ticks κάτω από την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Η Βρετανική Οικονομία βρίσκεται ακόμα σε ύφεση και είναι εξαιρετικά αργή στο να ανακάμψει σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου, η BoE πιθανώς να επιλέξει να κρατήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, όπως και η Fed.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/565397/Article.aspx

No comments: