28.3.10

Κορύφωση επισφαλειών το 2012

Στο τέλος του 2009 ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 9% έναντι 5% που ήταν στο τέλος του 2008 ενώ για τη φετινή χρονιά προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει αισθητά το 10%. Το καθοριστικό σημείο θα είναι η διάρκεια και η ένταση της ύφεσης, στοιχεία που με τις αβεβαιότητες που ακόμα περιβάλλουν τη χώρα είναι αδύνατο να εκτιμηθούν.

Το βέβαιο είναι ότι το 2010 θα είναι χρονιά βαθιάς ύφεσης, με τους αισιόδοξους να προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 2% και τους απαισιόδοξους να τοποθετούν την υποχώρηση του ΑΕΠ άνω του 4%. Εξαιρετικά περιορισμένη είναι η ορατότητα για το 2011, ωστόσο υπάρχουν αχτίδες αισιοδοξίας: οι οικονομολόγοι της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank θεωρούν εφικτό το σενάριο ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου ύφεσης στην ελληνική οικονομία πριν από το τέλος του 2011 και αργής ανάκαμψης την ακόλουθη περίοδο. Ωστόσο η Eurobank υπογραμμίζει τον πολύ μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας της παραπάνω εκτίμησης.

Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη θεώρηση της Eurobank και δούμε μια αναιμική ανάκαμψη στο τέλος του 2011, η επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των εμπορικών τραπεζών θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμα. Αυτό θα συμβεί καθώς οι επισφάλειες παρουσιάζουν σημαντική χρονική υστέρηση σε σύγκριση με τον οικονομικό κύκλο. Δηλαδή εμφανίζονται με σημαντική καθυστέρηση.

Δυσμενή εξέλιξη χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2009-2010, την υποχώρηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις, στο 41,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009 έναντι 48,9% τον Δεκέμβριο του 2008. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΤτΕ, καθιστά αναγκαία τη σημαντική ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου, ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και η επίδραση που θα ασκήσει στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών η εκτιμώμενη διαμόρφωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα σε αρνητικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση ανήλθε στο 7,2% από 5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος Δεκεμβρίου 2009 ο δείκτης ανήλθε στο 9%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_27/03/2010_395603

_______________________

Αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προβλέπει μια ύφεση περί το 3% και πολύ αργή ανάκαμψη από την άνοιξη/καλοκαίρι 2011.

Το θετικό αυτό σενάριο παρουσιάζεται πολύ ευάλωτο από τη διεθνή συγκυρία.

No comments: