29.3.10

Nomura: Περιορίζεται η αβεβαιότητα για την Ελλάδα

Η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα πιθανότατα θα μετριάσει την αβεβαιότητα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να επιστρέψει με αυτοπεποίθηση στις αγορές ομολόγων, όπως εκτιμά η Nomura σε σημερινή της έκθεση.

Πιο αναλυτικά, η Nomura αξιολογεί θετικά τις εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας αναφέροντας ότι ήταν πολύ σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποιες ανησυχίες αναφορικά με το γεγονός ότι χρειάζεται ομόφωνη απόφαση για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός παροχής βοήθειας.

Εξάλλου, ο οίκος θεωρεί ότι η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα, ενώ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση των Ευρωπαίων αποτελεί έκτακτη αντίδραση που δεν αναμένεται να επιλύσει όλα τα μακροχρόνια προβλήματα.

Η Ελλάδα, συνεχίζει η Nomura, δεν έχει ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και δανείζεται χωρίς κανένα πρόβλημα, ωστόσο οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι μεγάλες, κυρίως τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη Nomura η Ελλάδα έχει δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να «γυρίσει την πλάτη» της στην Ευρώπη και να δανειστεί απευθείας χρήματα από το ΔΝΤ χωρίς να περιμένει την ομόφωνη συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων. Πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη στρατηγική, δεδομένου ότι μόνο η εμπλοκή του ΔΝΤ δεν αναμένεται να θεωρηθεί από τις αγορές αρκετή.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τις αγορές ομολόγων, στις οποίες δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες, δεδομένης της ρητής στήριξης από τις χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η Nomura εκτιμά ότι για να μειωθεί το κόστος δανεισμού η Ελλάδα πρέπει να δείξει αυτοπεποίθηση στις αγορές.

http://www.capital.gr/News.asp?id=934811

No comments: