27.3.10

όχι «δώρο Τρισέ»

«Δώρο Προβόπουλου» (και όχι «δώρο Τρισέ») είναι τελικά η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να δανείζει τις τράπεζες της ευρωζώνης και το 2011, αποδεχόμενη ως ενέχυρο ομόλογα που βαθμολογούνται από τους ξένους οίκους με-ΒΒΒ. Πηγές μου στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι δύο ισχυροί κεντρικοί τραπεζίτες, ο κ. Νάουτ Γουέλινγκ της Ολλανδίας, ο κ. Υβ Μερς του Λουξεμβούργου καθώς και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και «ροτβάιλερ της δημοσιονομικής πειθαρχίας» κ. Γιούργκεν Σταρκ είχαν ταχθεί σθεναρά κατά της χαλάρωσης των σχετικών ρυθμίσεων.

Ωστόσο ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης κ. Αξελ Βέμπερ διατηρεί άριστη σχέση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και είχε ενημερωθεί «σφαιρικά» (για να το πω κομψά...) για τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως και για τους φόβους πως «αν πέσει η Ελλάδα» μπορεί να επεκταθεί η κρίση εμπιστοσύνης στο υπόλοιπο «μεσογειακό τόξο».

Οπότε, όντας στο ίδιο μπλοκ και ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης κ. Εβαλντ Νοβότνι , οι κκ. Προβόπουλος και Βέμπερ έπεισαν τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και την πλειοψηφία του συμβουλίου της ΕΚΤ ότι δεν μπορεί η πολιτική δανεισμού της τράπεζας- κρίσιμη για τη σταθερότητα της ευρωζώνης- να συνεχίσει να είναι εξαρτημένη από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.

No comments: