30.3.10

Η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τις φούσκες στην αγορά ακινήτων

Κάλεσε τις τράπεζες να μη χορηγούν δάνεια σε εταιρείες που δεν οικοδομούν στη γη που έχουν στην κατοχή τους

Bloomberg

Σε μία ακόμη προσπάθεια να αποτρέψει ή, τουλάχιστον, να περιορίσει τις φούσκες που δημιουργούνται στην αγορά ακινήτων, η αρχή τραπεζικής εποπτείας της Κίνας κάλεσε τις τράπεζες της χώρας να μη χορηγούν δάνεια σε όσες εταιρείες ακινήτων δεν οικοδομούν στη γη που έχουν στην κατοχή τους αλλά τη χρησιμοποιούν κερδοσκοπικά ως υποθήκη για την άντληση κεφαλαίων. Τις κάλεσε επίσης να μη δανειοδοτούν όποιες κρατικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη γη ως υποθήκη χωρίς να έχουν κύρια δραστηριότητα τις κατασκευές. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα ώστε να αναχαιτιστεί η ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων στην Κίνα, που τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν περαιτέρω, κατά 10,7%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησής τους των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Η πορεία των τιμών των ακινήτων εντείνει την ανησυχία των κινεζικών αρχών για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν φούσκες στην αγορά ακινήτων εξ αιτίας αφ’ ενός του ιλιγγιώδους δανεισμού των τραπεζών και αφ’ ετέρου των τεράστιων εισροών ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων στη χώρα. Εχει προηγηθεί πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, με την οποία αυξάνεται στο 20% της ελάχιστης τιμής το ύψος της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλλουν αγοραστές ακινήτων σε δημοπρασίες γης. Η κυβέρνηση έχει, άλλωστε, αυξήσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών δύο φορές μέσα στο έτος, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον δανεισμό, ενώ παράλληλα έχει επαναφέρει παλαιότερο καταργηθέντα φόρο στις πωλήσεις κατοικιών.

Η τελευταία απόφαση αντανακλά την ανησυχία των κινεζικών αρχών για τους κινδύνους που ίσως διατρέχουν οι τράπεζες όταν οι κερδοσκόποι αντλούν κεφάλαια με τη βοήθεια των επενδύσεών τους σε ακίνητα. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως οι τράπεζες πρέπει να εξετάζουν «σοβαρά» όσες εταιρείες χρησιμοποιούν επανειλημμένως το ίδιο κομμάτι γης ως υποθήκη για την άντληση δανείων. «Το μέτρο στοχεύει στο να εξωθήσει όσες εταιρείες κατέχουν γη να οικοδομήσουν κατοικίες και να τις πουλήσουν άμεσα ώστε να αυξήσουν την προσφορά στην αγορά», τονίζει ο Ζάο Κινγκμίνγκ, αναλυτής του δεύτερου σε μέγεθος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, της China Construction Bank Corp. Ο ίδιος θεωρεί, πάντως, ανεπαρκές το μέτρο και τονίζει πως πρέπει να συνοδευτεί από περαιτέρω μέτρα όπως ο αυστηρός έλεγχος των τιμών της γης και των κερδοσκοπικών αγορών κατοικιών. Προσθέτει, άλλωστε, πως στις μεγάλες πόλεις της Κίνας έχουν ήδη δημιουργηθεί ανησυχητικές φούσκες στις τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα το 60% των κατοίκων να μη διαθέτει αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσει διαμέρισμα.

Σημειωτέον ότι στις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί στην Κίνα, και ειδικότερα στη Σαγκάη και κατά μήκος των παραθαλάσσιων επαρχιών, αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Αλαν Γκρίνσπαν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/03/2010_395846

No comments: