29.3.10

Γιατί υποχωρούν βίαια οι ιρλανδικές τράπεζες;

Σημαντικές απώλειες καταγράφει το χρηματιστήριο της Ιρλανδίας από το πρωί- σε συνέχεια μιας ευρύτερης πτώσης που έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες. Ο βασικός λόγος της πτώσης είναι τραπεζοκεντρικός. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Bank Of Ireland και η AIB υποχωρούν κατά 14% και 17% αντίστοιχα, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να κρατικοποιήσει μεγαλύτερο ποσοστό στις εν λόγω τράπεζες.


Οι φήμες κάνουν λόγο για ολοένα και περισσότερα 'κακά' δάνεια που πρέπει να μεταφερθούν στην ιρλανδική 'bad bank' και για αυξημένο ποσοστό νέων κεφαλαίων που θα πρέπει να εισέλθουν στις εν λόγω τράπεζες, προκειμένουν να καταστούν αυτές πραγματικά φερέγγυες.

Ο ιρλανδικό τύπος μάλιστα εδώ και ημέρες κάνει λόγο για την ανάγκη ένεσης κεφαλαίων στις τράπεζες της χώρας που 'υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις" και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο γύρο κρατικοποιήσεων τα ιρλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η αγορά αναμένει με αγωνία τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Brian Leniha αυτή την εβδομάδα σχετικά με το θέμα. Οι δηλώσεις του υπουργού αναμένεται να κρίνουν και την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

bankingnews

No comments: