30.3.10

Στρος-Καν: Με όρους ΔΝΤ μια πιθανή βοήθεια στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα θέσει όρους στην Ελλάδα, αν αυτή αποφασίσει να ζητήσει οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να δώσουν το «πράσινο φως» για τη δημιουργία μηχανισμού οικονομικής στήριξης της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

«Αν – και αυτό είναι ένα μεγάλο αν – η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, θα της παράσχουμε στήριξη όπως κάνουμε με όλα τα άλλα μέλη μας», τόνισε ο Στρος-Καν, επιστρέφοντας από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.

Εάν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, «θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε ταχθεί την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ μιας αμιγώς ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δεν ήθελε αρχικά συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο, δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ελέγχουν τη διαδικασία.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1796328

________________________

Οπότε οι επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν να είναι:

α. Μόνη της, λαμβάνοντας τα μέτρα που θεωρεί το ΔΝΤ και οι αγορές ως τα σωστά, με συνέπεια την σταδιακή αποκλιμάκωση των σπριέεεντς και εν τω μεταξύ ακριβά δάνεια

β. Προσφυγή στο ΔΝΤ, λαμβάνοντας τα μέτρα που θεωρεί το ΔΝΤ και οι αγορές ως τα σωστά, με σχετικά φθηνότερο δανεισμό αλλά και σκληρότερα μέτρα

Το ΔΝΤ έχει ένα μόνο θετικό: νέος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι είτε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone 3E είτε ο Παπαδήμος, δηλαδή ένας μη-πολιτικός. Τα αρνητικά είναι γνωστά και προβλέψιμα.

No comments: