31.3.10

Σε έκδοση ομολόγου σε δολάρια θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ μέχρι τις αρχές Μαΐου

Το Δημόσιο σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου σε δολάρια στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, όπως είπε στο Reuters τη Μ.Τετάρτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Π.Χριστοδούλου.

«Θα γίνει roadshow, σχεδιάζουμε να εκδώσουμε ένα δολαριακό ομόλογο έως τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου», είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το ποσό που θα επιχειρήσει να αντλήσει το Δημόσιο.

Τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων με ρήτρα δολαρίου από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διπλασιαστούν, φέτος, αν και ο συνολικός όγκος τους εξακολουθεί να είναι μικρός σε σύγκριση με τους τίτλους που εκδίδονται σε ευρώ.

Η Barclays Capital προβλέπει ότι χώρες της ευρωζώνης θα δημοπρατήσουν, φέτος, εγχώριους τίτλους συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, με ρήτρα δολαρίου, σε σύγκριση με ομόλογα ύψους 12,5 δισ. δολαρίων το 2009, 7,6 δισ. δολαρίων το 2008 και 2 δισ. δολαρίων το 2007.

Η έκδοση σε δολάριο στοχεύει κυρίως στους επενδυτές από την αμερικανική αγορά. Θεωρείται τόσο για τα κράτη όσο και για τις επιχειρήσεις λιγότερο δαπανηρό σε σχέση με τη ρήτρα ευρώ, λόγω της υψηλής ελκυστικότητας που παρέχει η ασφάλεια του αμερικανικής νομίσματος, γεγονός που έχει μειώσει σημαντικά το κόστος της άντλησης χρήματος.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1121989&lngDtrID=251

No comments: