31.3.10

Τρισέ: Οι αγορές θα επιβραβεύσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας

Επιβράβευση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης που κάνει η Ελλάδα από τις αγορές «βλέπει» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εκτιμώντας ότι θα αναγνωριστεί η αξιοπιστία των μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

«Αναμένω ότι οι παρατηρητές, οι παράγοντες της αγοράς, θα αναγνωρίσουν σταδιακά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση... θα λειτουργήσουν και ότι η αξιοπιστία αυτών των μέτρων θα ανανγωριστεί σταδιακά από όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους παρατηρητές», τόνισε ο Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό υπoυργό Οικονομικών Άντερς Μποργκ.

Ο κ. Τρισέ, που την περασμένη εβδομάδα είχε χαιρετίσει την επίτευξη συμφωνίας για την εκπόνηση σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτήρισε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης «πειστικά και θαρραλέα», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διέψευσε επίσης και την εντύπωση που δημιουργήθηκε, ύστερα από συνέντευξή του, ότι υπήρξε αντίθετος στην παρέμβαση του ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Επανέλαβα αυτό που πίστευα πάντα, πως είναι εξαιρετικά σημαντικό τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να ασκούν τα ίδια τον έλεγχο [...] με τη μέγιστη ευθύνη », δήλωσε σήμερα ο κ. Τρισέ. «Αλλά έχω πει επίσης ότι η εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ευπρόσδεκτη και ότι το ΔΝΤ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε πολλές περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών. Και μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν παρόν» κατά τις συζητήσεις για ένα σχέδιο αρωγής προς την Αθήνα, κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

No comments: