6.6.10

Χρηματοπιστωτικές ανακατατάξεις με «άρωμα»... Τουρκίας

Μόνο όσοι δεν παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν πληροφορήθηκαν μεσοβδόμαδα τη δήλωση Τούρκου τραπεζίτη για δύο ελληνικές τράπεζες που διατίθενται προς πώληση «απέναντι». Οι υπόλοιποι, απλώς, το περίμεναν. Κι αυτό γιατί οι ενδείξεις τον τελευταίο καιρό πλήθαιναν και σιγά σιγά είχαν αρχίσει να μετεξελίσσονται σε αποδείξεις. Για παράδειγμα, αποτελούσε κοινό μυστικό, που κάποια στιγμή ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας «Hurriet», ότι μεγάλος τουρκικός πιστωτικός όμιλος και συγκεκριμένα η Isbank είχε ενδιαφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας. Λέγεται, μάλιστα, ότι για τον σκοπό αυτό είχαν γίνει οι σχετικές κρούσεις και στη μητρική Credit Agricole, από την οποία, ωστόσο, δόθηκε αρνητική απάντηση.

Οι πληροφορίες, όμως, επιμένουν ότι υπάρχει και option. Που «λέει» ότι στο μέλλον οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ξαναδούν την περίπτωση. Δεδομένο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι έως το τέλος αυτού του χρόνου το Παρίσι δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, όπου έχει παρουσία. Ο λόγος; Οπως εξηγείται αρμοδίως στην «Κ», η Credit Agricole έχει νέο CEO, ο οποίος ανακοίνωσε στο board ότι θα παγώσει οποιαδήποτε στρατηγική απόφαση μέχρι να ενημερωθεί σε βάθος. Ακόμη και μετά, όμως, θεωρείται πολύ δύσκολο ότι θα ξεκινήσει τον κύκλο των αλλαγών στον όμιλο από την ελληνική θυγατρική του. Ο λόγος απλός και ευνόητος: Η Credit Agricole υπολογίζεται ότι έχει ανοίξει στην Εμπορική μια «γραμμή», που υπολογίζεται μέχρι σήμερα στα 10 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν άλλα περίπου 5 δισ. ευρώ, της επένδυσης, τότε, όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν πολύ μεγάλη η ζημία από μια ηρωική έξοδο. Γι’ αυτό και η επόμενη τριετία θα κυλήσει ομαλά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όπως θα ήταν μια γενναία τουρκική «απόβαση» στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ή η συγχώνευση δύο προβλημάτων σε ένα, επί ελληνικού εδάφους, κατά τρόπο ανέξοδο (π.χ. μέσω μιας ανταλλαγής μετοχών κ.λπ.).

Για την ιστορία κι όχι μόνο, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, πλην της Εμπορικής, στο στόχαστρο των τουρκικών κεφαλαίων –με ελληνική μάλιστα πρωτοβουλία– φαίνεται ότι έχει μπει κι άλλη εγχώρια τράπεζα. Μικρότερη αυτή, με μάλλον περιορισμένη παρουσία στην ενδοχώρα, αλλά καλή ευκαιρία για να μετεξελιχθεί σε προγεφύρωμα, αύριο – μεθαύριο. Τέλος, άλλες πληροφορίες θέλουν τους Τούρκους αυτή τη φορά να αναλαμβάνουν οι ίδιοι πρωτοβουλία και να προσεγγίζουν τη διοίκηση μεγάλης ελληνικής τράπεζας και να της καταθέτουν πρόταση συνεργασίας. Το μάνατζμεντ της τελευταίας, αφού πήρε χρόνο για να μελετήσει την πρόταση, απάντησε αρνητικά. Αυτό συνέβη σχετικά πρόσφατα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει, όμως, στο μέλλον...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_06/06/2010_403477

No comments: