17.1.11

Ξεκινάει η αναδιάρθρωση του χρέους

Από τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών του Δημοσίου θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει με καινούργιους τίτλους τα ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους οι προηγούμενοι φορείς.

Οι νέοι τίτλοι που θα εκδώσει το Δημόσιο θα κεφαλαιοποιούν τους τόκους και θα είναι μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας. Επίσης, χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της αγοράς θα είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανάλογη συμφωνία προετοιμάζεται και για τους τίτλους που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Το ύψος αυτών των ομολόγων φτάνει τα 55,7 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική συμμετοχή έχουν και οι κυπριακές τράπεζες.

Η αναδιάρθρωση του εσωτερικού χρέους αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, η οποία έχει αρχίσει να πιέζεται ασφυκτικά από τις λήξεις ομολόγων που έχει τα επόμενα χρόνια. Περίοδος εξαιρετικά δύσκολη για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η διετία 2014 - 1015.

Τα ομόλογα που καλείται να αναχρηματοδοτήσει εκείνη την περίοδο το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 179 δισ. ευρώ. Μέγεθος το οποίο τρομάζει από τώρα τους επικεφαλής της πλατείας Συντάγματος, αφού μόνο οι δαπάνες για τόκους που καλείται να πληρώσει το 2014 η χώρας μας φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Οι αντίστοιχες πληρωμές για το 2010 έφτασαν τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 15,9 δισ. ευρώ. Προοίμιο της αναδιάρθρωσης του χρέους των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών αποτελεί η επιμήκυνση για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=92134

No comments: