30.6.11

Οχι στα μέτρα από Καταλανούς – Κοντά σε πρόωρες εκλογές η Ισπανία

Bloomberg
Ενα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση της Ισπανίας, μετά την εκδήλωση πρόθεσης εκ μέρους του εθνικιστικού καταλανικού κόμματος (CiU) να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 τον Σεπτέμβριο. Το CiU γνωστοποίησε τα σχέδιά του μέσω του Καταλανού βουλευτή Ζοζέπ Ντουράν ι Λιέιντα, κατά το προχθεσινό ετήσιο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Ο βουλευτής χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνη» την καθυστέρηση των εκλογών ώς τον Μάρτιο, ενώ η Αννα Μαρία Οράμας, βουλευτής της κεντρώας Συμμαχίας Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι θεωρεί πως η θητεία του κ. Θαπατέρο θα λήξει τον Σεπτέμβριο και του ευχήθηκε... «καλή ζωή».
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα υπολείπεται επτά εδρών για να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, μετά το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων τριών δεκαετιών στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου μήνα. Αν καταψηφισθεί ο προϋπολογισμός -και η κυβέρνηση δεν διατηρήσει το πρόγραμμα δαπανών του περασμένου έτους- θα προκηρυχθούν εκλογές. Ο κ. Θαπατέρο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία του, προκειμένου να μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Προχθές, ωστόσο, δεν απέκλεισε μια πρόωρη εκλογική διαδικασία, καθώς η ημερομηνία διεξαγωγής εξαρτάται από τον «διάλογο» με τα υπόλοιπα κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το προχθεσινό διάγγελμα για να προτείνει νέα μέτρα περικοπής των δαπανών στις περιφέρειες, για τα οικονομικά των οποίων υπάρχουν «αμφιβολίες». Εξήγγειλε επίσης μέτρα για τη χαλάρωση των πιέσεων προς τους κατόχους κατοικιών που κινδυνεύουν με κατάσχεση, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τρόπους αποτροπής των «καταχρήσεων» κατά τη δημοπράτηση των κατασχεθεισών κατοικιών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/06/2011_447573

__________________________________________

Tίποτε μα τίποτε δεν τελειώνει έτσι, επειδή η Ελλάς (οι αντιπροσώποι της) ψήφισε δις.

No comments: