30.6.11

Τρισέ: «Διόρθωση» και όχι θεραπεία λιτότητας στην Ελλάδα - Αντίθετος στην επιβολή φόρου «Τόμπιν» μόνο στην Ευρώπη

Η Ελλάδα πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή μάλλον μια «διόρθωση» παλαιότερων καταχρήσεων, παρά εφαρμόζει μια θεραπεία λιτότητας, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Αυτό που αποκαλούμε σήμερα λιτότητα είναι η διόρθωση σε πολλές περιπτώσεις ασύνετων περασμένων εξελίξεων, που θα μπορούσαν να είχαν εμποδιστεί», δήλωσε ερωτηθείς από βουλευτή για τη θεραπεία λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ως παράδειγμα ότι «η αύξηση των μισθών σε αυτές τις τρεις χώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια διόρθωση» για να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική διακυβέρνησή της για να αποφύγει δημοσιονομικές παρεκκλίσεις στο μέλλον, ιδιαίτερα καθιστώντας περισσότερο αυτόματες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Τρισέ επανέλαβε επίσης την αντίθεση της ΕΚΤ σε όλες τις προτάσεις εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, που δεν είναι αμιγώς εθελοντικές.
«Μερικές φορές με εκπλήσσει η στενόμυαλη προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και τόνισε ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενεργοποίησης των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένας καλός τρόπος ενεργοποίησης ιδιωτικού κεφαλαίου και είναι κάτι το οποίο έχω ενθαρρύνει, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας», σημείωσε.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υλοποίησης των απαραίτητων προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής «ειδικά αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα», προκειμένου να εισέλθουν οι χώρες της ευρωζώνης σε μια βιώσιμη τροχιά.
«Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους είναι η εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικής αποκατάστασης», τόνισε, προσθέτοντας πως «σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητη η εθνική ενότητα και η διακομματική συναίνεση».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2005438

Την αντίθεσή του στην επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα αποδειχθεί τελικώς επιζήμια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ένας φόρος που θα επιβληθεί μόνο στην Ευρώπη και όχι αλλού, μεταφράζεται ως μια σημαντική απώλεια δραστηριότητας για την Ευρώπη», εκτίμησε ο κ. Τρισέ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι «η χρηματοοικονομική βιομηχανία η οποία πρέπει να ρυθμίζεται και να ελέγχεται, παραμένει μια σημαντική βιομηχανία για όλες τις περιοχές», της υφηλίου, τόνισε ο κ. Τρισέ απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών γνωστού και ως «φόρου Τόμπιν», και την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού ΦΠΑ για τη χρηματοδότηση του προσεχούς προϋπολογισμού της ΕΕ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396518

_________________________________________


Ο Τρισσέ μάλλον έχει δίκιο για το "φόρο Tobin" αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει

Ο "ευρωπαϊκός ΦΠΑ" είναι federal state tax

No comments: