24.6.11

Το (νέο) 'ευρωπαϊκό πρόσωπο' της κρίσης


Η κρίση έχει ένα νέο, πιο 'ευρωπαϊκό πρόσωπο' και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδία, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, κινούνται ταυτόχρονα σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ την ώρα που στις χώρες αυτές υπάρχει παράλληλα και πολιτική αστάθεια. Γιατί μπορεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία να υπήρξε ΄συναίνεση' για την υπογραφή του Μνημονίου αλλά αυτό έγινε κάτω από την πίεση της επερχόμενη πτώχευσης και αφού πρώτα κατέρρευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δημιουργώντας ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας το οποίο θα ενταθεί όσο ο χρόνος κυλά και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Πολιτική αστάθεια υπάρχει και στην Ισπανία, όπου οι Αγανακτισμένοι αποτυπώνουν ένα τμήμα μόνο του πραγματικού προβλήματος, ενώ στην Ιταλία ο Πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, φαίνεται να ξέχασε να ενημερώσει τους πολίτες για τις πραγματικές διαστάσεις της ευρωπαϊκής κρίσης και την πραγματική εικόνα της οικονομίας της χώρας του.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, καταλύτης των εξελίξεων η στάση της Τρόικας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία βουλιάζει υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται για να αποδεχτεί τα νέα επαχθέστερα από τα προηγούμενα φορολογικά μέτρα, με τους πολιτικούς να θέλουν να ξεχάσουν πως είχαν υποσχεθεί πως το 2011 θα ήταν χρονιά ανάπτυξης και πως δε θα υπήρχε ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Ακόμη και με ένα δάνειο προς την Ελλάδα, η κρίση δε θα σταματήσει. Η φωτιά μεγαλώνει και οι 'πυροσβέστες' της Ευρώπης θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα αφήσουν να κάψει και άλλες χώρες ή αν θα επιχειρήσουν όντως να τη σβήσουν.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/9529-to-neo-eyrwpako-proswpo-ths-krishs

No comments: