29.6.11

Capital Economics: Εάν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα ή αν σταματήσουν τα πακέτα στήριξης, τότε η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσει - Haircut 65-77% βλέπει στα ελληνικά ομόλογα η Citigroup

Δεν θεωρεί ότι μπορεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας τα γαλλικά σχέδια διαχείρισης του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας, η Capital Economics, σύμφωνα με τη σημερινή της ανάλυση αναφορικά με τις εξελίξεις στη χώρα.
Οι δύο εναλλακτικές που μπορεί να επιλέξουν οι πιστωτές είναι οι ακόλουθες:
Στην πρώτη εναλλακτική προβλέπεται 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) "με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση 'AAA'."
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.
Αυτό το σχέδιο σύμφωνα με την Capital Economics έχει τρία πλεονεκτήματα:
-Το πρώτο είναι ότι οι τράπεζες συναινούν στο σχέδιο, ενώ φαίνεται ότι οι όροι γίνονται αποδεκτοί και από την ΕΚΤ. Αυτό μπορεί να σημάνει και την προοπτική οι οίκοι αξιολόγησης να μην θεωρήσουν ότι είναι «επιλεκτική χρεοκοπία» για την Ελλάδα.
-Το δεύτερο είναι ότι δεδομένου ότι 90 δις. ευρώ ελληνικά ομόλογα λήγουν την επόμενη τριετία, οι λήξεις περίπου 45 δις. ευρώ ομολόγων μπορούν να μετατεθούν σε ύστερο χρόνο, απαλλάσσοντας μεγάλο μέρος από τις υποχρεώσεις της την ελληνική κυβέρνηση.
-Το τρίτο είναι ότι αυτό το σχέδιο, δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, είναι περισσότερο εύκολο να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Παρά τα πλεονεκτήματα η Capital Economics θεωρεί ότι δεν θα είναι το σημείο καμπής στην ελληνική κρίση. Από τη στιγμή που οι αποδόσεις στα 30ετή ελληνικά ομόλογα είναι κοντά στο 12% καμία εναλλακτική πρόταση δεν φαίνεται ελκυστική.
Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα το πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανατρέψει την εις βάρος της πορεία της ανταγωνιστικότητας της και να γυρίσει άμεσα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Εάν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα ή αν σταματήσουν τα πακέτα στήριξης, τότε η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσει, καταλήγει η ανάλυση.

Haircut 65-77% βλέπει στα ελληνικά ομόλογα η Citigroup

Αναπόφευκτο θεωρεί το haircut στα ελληνικά ομόλογα, η Citigroup σε σημερινή της ανάλυση, στην οποία και επιχειρεί μία «επισκόπηση» της κατάστασης στη χώρα και τις προοπτικές που διανοίγονται με τις νέες γαλλικές προτάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τη Citigroup, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 90 δις. ευρώ, ενώ το 30% εξ αυτών θα καλυφθούν μέσω του rollover των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτή η προοπτική, ενώ έρχεται σε σύγκλιση με τις γερμανικές θέσεις σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να συνταχθεί και με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ η οποία θέλει η όποια συμμετοχή να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.
Η γαλλική πρόταση θα πρέπει να πάρει μορφή στα πλαίσια των απαιτήσεων των μερών που συμμετέχουν στο ελληνικό χρέος, επισημαίνει η Citigroup, η οποία επισημαίνει και το «άγρυπνο μάτι» των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι αναμένουν τους όρους ώστε να «αποφανθούν» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Ωστόσο, η Citigroup, καταλήγει στο ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων δεν θα αποφευχθεί, καθώς τα συνεχή πακέτα στήριξης της χώρας δίνουν λύση μόνο στο πρόβλημα ρευστότητας. Μάλιστα, εκτιμά ότι πιθανόν να διαμορφωθεί μεταξύ 65% και 77%. Μόνο έτσι θα δοθεί μία λύση στο πρόβλημα χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η χώρα.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/18910-capital-economics-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%AE-%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AC-%CE%AE-%CE%B3%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9

No comments: