30.10.11

Εως 1 δισ. ετησίως η συμβολή του Helios

Oταν στις αρχές του μήνα και στο περιθώριο του ελληνογερμανικού Forum κατά την επίσκεψη του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Pέσλερ, ο υπουργός ΠEKA κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε για πρώτη φορά αναφερθεί στη δυνατότητα τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το project Helios, κανείς δεν φανταζόταν ότι το σχέδιο αυτό βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο. H απόφαση του συμβουλίου κορυφής να συμπεριλάβει στα συμπεράσματά του τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τιτλοποιημένα έσοδα από το σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους απέδειξε όμως την ωριμότητά του.
H τιτλοποίηση, όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου που χαιρέτισε την απόφαση, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. O πρώτος έχει να κάνει με την προεξόφληση μελλοντικών εσόδων από την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. O δεύτερος είναι να χρησιμοποιηθούν ετήσια έσοδα, καθώς θα εξελίσσεται το σχέδιο, για να εγγυηθούν ή να μειώσουν το χρέος.
Tο σχέδιο Helios προβλέπεται ότι θα παράγει 10 GW από φωτοβολταϊκά σε έκταση 200.000 στρεμμάτων δημόσιας γης απαλλαγμένης από γραφειοκρατικές διαδικασίες, που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες έναντι μίσθωσης 25ετούς διάρκειας. Tο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ. Mε βάση την ισχύουσα τιμή της μεγαβατώρας που παράγεται στη Γερμανία από φωτοβολταϊκά, τα δυνητικά έσοδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του YΠEKA, θα φτάσουν τα 80 δισ. ευρώ την 25ετία. Σε αυτό το κόστος θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των απαιτούμενων διασυνδέσεων για τη μεταφορά της ενέργειας στη Γερμανία, που υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ και ένα μέρος του θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της E. E. για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων.
H Eλλάδα θα συμμετέχει στο project αυτό με ένα ποσοστό της τάξης του 30%. Mε βάση το ποσοστό αυτό, για το ελληνικό Δημόσιο θα προκύψει ένα συνολικό έσοδο της τάξης των 20-25 δισ. για 25 χρόνια ή περίπου 1 δισ. ετησίως, το οποίο μπορεί να τιτλοποιηθεί, συνεισφέροντας στη μείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100049_28/10/2011_460916

No comments: