30.10.11

Κεφάλαια 17 - 20 δισ. ευρώ χρειάζονται οι τράπεζες τώρα!

To ελληνικό τραπεζικό σύστημα κεφαλαιακά κατέρρευσε, λόγω του haircut 50% στο χρέος, αλλά και των διαγνωστικών ελέγχων της BlackRock. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία για το πώς θα συμπεριφερθεί ο τραπεζικός κλάδος, έχει το είδος των αυξήσεων κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθούν μέσω του ΤΧΣ.

Ακόμη, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων κεφαλαίου, με προνομιούχες μετοχές. Με κοινές μετοχές θα συντελεστεί σημαντικό dilution και κρατικοποίηση. Με προνομιούχες, οι μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution. Θα διατηρήσουν τους τίτλους τους. Απλώς, το κράτος θα κατέχει προνομιούχες μετοχές.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το αν και κατά πόσο μπορεί να πραγματοποιηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), με κοινές ή και με προνομιούχες από το ΤΧΣ.

Ο νόμος ορίζει μόνο κοινές μετοχές. Αλλά το θέμα έχει λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Τι συνεπάγεται ένα haircut 50% στο χρέος, για τις ελληνικές τράπεζες; Σωρευτικές ζημιές 27 δισ. ευρώ, θα υποχρεωθούν αυτές να καλύψουν με το νέο haircut 50% στο χρέος, αλλά και λόγω BlackRock (αυτές υπολογίζονται μεταξύ 9 και 10 δισ. ευρώ).

Με βάση τα νέα δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κεφάλαια των 12 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ανέρχονται γύρω στα 31,6 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, λόγω των ζημιών, από 11% με 12%, υποχωρεί στο 4,5%. Το core tier 1 υποχωρεί στο 3,5%. Μέχρι το 9% απαιτούνται κεφάλαια 18 με 20 δισ. ευρώ. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος καθίσταται πλέον κεφαλαιακά ανεπαρκής. Υποχρεωτικά, θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο να αντλήσει περίπου 18 με 20 δισ. ευρώ.

Από τις ζημιές 18 δισ. ευρώ, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, πρέπει να αφαιρεθούν 6,1 δισ. ευρώ από το αρχικό PSI. Διότι ήδη έγραψαν στα αποτελέσματα εξαμήνου ζημιές από το haircut, 21% (6,1 δισ. ευρώ). Άρα οι καθαρές ζημιές διαμορφώνονται στα 12 δισ. ευρώ. Οι οποίες δεν είναι αμελητέες, ούτε άμεσα αντιμετωπίσιμες, αν ληφθεί υπόψη ποια είναι η κεφαλαιακή διάρθρωση των 12 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (στα 31,6 δισ. ευρώ).

Κομβικής σημασίας θα αποδειχτεί και το core tier 1 στο 9%. Αν τροποποιηθεί για τις ελληνικές τράπεζες, και αντί του 10% που σχεδιαζόταν για τις αρχές του 2012, μειωθεί στο 9%, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αυτό θα είναι θετική εξέλιξη.

Με βάση τη χτεσινή συμφωνία, ίσως αυτό να είναι εφικτό. Δηλαδή μπορεί να ισχύσει και για τις ελληνικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι, σε κλαδικό επίπεδο, η μείωση 1% σημαίνει 2 με 2,4 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια.

Προφανώς, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση του πρώτου PSI, το haircut 21%, για ορισμένες τράπεζες δεν ήταν 21%, αλλά 14% με 15%. Αν τώρα αυξηθεί το εύρος των ομολόγων που θα ενταχθούν στο haircut, όπως έχει αναφερθεί, έως το 2035, δηλαδή συνολικά 205 δισ. ευρώ ομόλογα, και τηρηθεί αυστηρά το νέο haircut, οι τράπεζες θα υποστούν σοβαρότατες ζημιές. Και, προφανώς, θα πληγούν καίρια τα κεφάλαιά τους. Πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα μεγάλη κλίμακα ζημιών, που προσλαμβάνει ιστορικά χαρακτηριστικά;

Τα σενάρια

-Η Εθνική διαθέτει απόθεμα κεφαλαίων, μαζί με την Finansbank, 3,5 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν αρκούν, καθώς ακολουθεί η BlackRock. Πιθανό είναι να πουληθεί μεγαλύτερο ποσοστό της Finansbank ή να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία.

-Η Alpha και η Eurobank βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης. Προφανώς, θα αξιολογήσουν κατά πόσον θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Αν πειστούν ότι μαζί θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις, τότε η συγχώνευση θα προχωρήσει. Τα νέα κεφάλαια, 1,75 δισ. (αύξηση και ομολογιακό), που θα αποκτήσει το Paramount από το Κατάρ, δεν αρκούν. Χρειάζεται μεγαλύτερη αύξηση και περισσότερα κεφάλαια από το Κατάρ.

-Η Πειραιώς, λόγω της δομής του χαρτοφυλακίου ομολόγων, θα κληθεί να εγγράψει νέες σημαντικές ζημιές. Που, προφανώς, δεν μπορούν να καλυφθούν από την πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο, και από το ομολογιακό 250 εκατ. Θα χρειαστεί ισχυρή κεφαλαιακή ενίσχυση, από τους βασικούς μετόχους.

-Η ΑΤΕ και το Τ.Τ., με αντικειμενικά κριτήρια, μένουν χωρίς κεφάλαια. Και πλέον εδώ εγείρεται σημαντικό θέμα: ποιος θα τα καταβάλει; Το κράτος; Είναι αδύνατο.

Θα πρέπει να τονιστεί σαφώς ότι οι τράπεζες, που μπορούν να οδηγηθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι η ΑΤΕ, το Τ.Τ., η Πειραιώς, η Εθνική, η Eurobank και η Attica Bank. Σε πρώτη φάση…

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=102084

No comments: