31.10.11

Ολοκληρώνεται η συμφωνία με ΕΕ για λιγνίτες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αλλαγές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο "Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη", που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την Boussias Communications, μεταδίδει το ΑΠΕ.

O υπουργός, αναφερόμενος στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής, ενώ σημείωσε την αισιοδοξία του ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που υπάρχει με την Ε.Ε. για την πρόσβαση στους λιγνίτες χωρίς διακρίσεις, είτε με την πώληση μονάδων, είτε με την ανταλλαγή ισχύος, είτε μέσω της δημιουργίας μιας ''μικρής ΔΕΗ'', είτε με συνδυασμό όλων αυτών των λύσεων.

Επίσης, σημείωσε ότι έως τις αρχές του 2012 θα έχει προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα προωθείται και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, ο υπουργός σημείωσε ότι προωθείται η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί με τον ΔΕΣΜΗΕ (μέσω της επιστροφής ΦΠΑ και με την προώθηση δημοπρασιών - νωρίτερα από το προγραμματισμένο), ώστε μέσα στους επόμενους 3 μήνες να έχει περιοριστεί στο μισό το έλλειμμά του. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη και διάλογος με όλους τους φορείς της αγοράς για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μέχρι το 2013, οπότε και αναμένεται να υπάρχουν αυξημένοι πόροι προς τον ΔΕΣΜΗΕ.

Ο υπουργός σημείωσε τη σημασία προώθησης του επενδυτικού προγράμματος ''Ήλιος'', τονίζοντας ότι «πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την πρωτοβουλία, αλλά η αναφορά του προγράμματος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη συμβολή του στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σημασίας αυτού».

Αναφερόμενος στο γενικότερο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη χώρα μας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα, αυτές τις κρίσιμες στιγμές -οι οποίες έχουν ξανασυμβεί-, πάντα κατάφερνε να προχωρά όταν στον δημόσιο λόγο επικρατούσαν η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, ο ορθός λόγος και το κοινό συμφέρον και όχι το μικροπολιτικό συμφέρον. «Εάν δεν προχωρήσουμε όλοι μαζί, κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να έχουμε βρεθεί πολλά χρόνια πίσω. Μόνο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο υπουργός και κατέληξε:

«Τις τελευταίες μέρες ακούγονται ακραίες φωνές που οδηγούν στην αμφισβήτηση του κράτους, ενώ ακούγονται και φωνές που θέλουν να χαϊδέψουν τα αφτιά των πολιτών, λέγοντας ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πιο ανώδυνα, αλλά τα περιθώρια βελτίωσης είναι συγκεκριμένα, υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε., και αυτό που συμβαίνει είναι μια τελευταία ευκαιρία και μια τεράστια δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα στον βαθμό που θα τα αλλάξουμε εμείς».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664272/Article.aspx

No comments: