31.10.11

Fitch: Κινδυνεύουν λόγω ΟΕΚ οι τράπεζες και τα RMBS

Σε κίνδυνο βρίσκονται τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (RMBS, residential mortgage-backed securitization transactions), εξαιτίας της καθυστέρησης, εάν όχι του «παγώματος» των πληρωμών επιτοκίων από τον ΟΕΚ.

Όπως επισημαίνει η Fitch, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές στις επιχορηγήσεις επιτοκίων το 2009, αλλά κάλυπταν τις ανάγκες πληρώνοντας τα ποσά οι τράπεζες.

Προσθέτει ακόμη πως εάν ο ΟΕΚ κηρύξει στάση πληρωμών, ο δανειζόμενος θα πρέπει να καταβάλλει το πλήρες ποσό του επιτοκίου του δανείου. Οι περισσότεροι δανειζόμενοι δεν γνωρίζουν αυτή την υποχρέωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη των στάσεων πληρωμών.

Η Fitch διευκρινίζει ωστόσο πως αν και ο ΟΕΚ λαμβάνει τη χρηματοδότησή του από την ελληνική κυβέρνηση, αυτό δεν είναι υποχρέωσή της. Οι ελληνικές τράπεζες που εμπλέκονται, διαπραγματεύονται τώρα με τον ΟΕΚ για να διευθετήσουν τις πληρωμές. Στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία στους επόμενους μήνες.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1316818

No comments: