26.10.11

Χ. Ράιχενμπαχ: "Αναγκαία τα διαρθρωτικά μέτρα"

«Η αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής έχει δυσχεράνει τα πράγματα, ενώ ο αντίκτυπος που θα έχουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου στο τραπεζικό σύστημα αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας».

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο επικεφαλής της task force, Χορστ Ράιχενμπαχ, στην ενημέρωση που έκανε σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει, χρειάζεται να προχωρήσει σε διαρθρωτικά μέτρα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της task force επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η ομάδα δράσης ήρθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι αντίστοιχο αίτημα δεν έχει σταλεί από άλλη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί αυτά είναι τρία και συγκεκριμένα: Οι περιορισμένοι πόροι, η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, και τα διοικητικά εμπόδια.

Όπως ανέφερε ο κ. Ράινχεμπαχ οι προτεραιότητες που έχει εντοπίσει η ομάδα δράσης και μπορεί να δώσει γρήγορα αποτελέσματα είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης βάση και των ξεκάθαρων συστάσεων από τον ΟΟΣΑ, ενώ συγκεκριμένο είναι και το σχέδιο του ΔΝΤ για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Προτεραιότητα είναι επίσης η ανάγκη μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και η επιτάχυνση της εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων. 
 
Επίσης αναφέρθηκε στο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων προκειμένου η Ελλάδα να μην υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμα αλλά και στην κατάρτιση ενός αξιόπιστου κτηματολογίου για το οποίο όπως ανέφερε απαιτείται χρόνος.

Ο  κ. Ράινχεμπαχ εξέφρασε τη βεβαιότητα για τις παραχωρήσεις των 4 αυτοκινητοδρόμων ότι μπορούν να ολοκληρωθούν, ενώ μέσω αυτής της ενεργοποίησης θα επιτευχθεί μια καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων, αύξηση της απασχόλησης και θα επιτευχθεί ανάπτυξη.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/663844/Article.aspx

No comments: