31.10.11

Με option επαναγοράς το Εύρηκα αλά ελληνικά

Μία παραλλαγή της πρότασής τους για την πώληση (με δυνατότητα επαναγοράς) κρατικής περιουσίας, ώστε να αποπληρωθεί τμήμα του δημόσιου χρέους, παρουσίασαν σήμερα ο Στέφανος Μάνος και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ο μηχανικός Γιάννης Παναγιωτίδης, προβλέπει την πώληση κρατικής περιουσίας (ακίνητης αλλά και κινητής) σε ευρωπαϊκό φορέα όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να εκταμιευθούν αμέσως 75 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.

Με βάση την πρόταση, το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα εντός 10 ετών να επαναγοράσει το περιουσιακό στοιχείο που θα εισφέρει στην εταιρία χαρτοφυλακίου (αφού θα έχει καταβάλει στον αγοραστή επιτόκιο που θα συμφωνηθεί).

Στην ουσία, η πρόταση των κ. Μάνου και Στουρνάρα, οι οποίοι έχουν ονομάσει την πρωτοβουλία τους «Πρωτοβουλία Κάππα», είναι αντίστοιχη του γερμανικού σχεδίου «Εύρηκα», αλλά προσφέρει στο Δημόσιο τη δυνατότητα επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση της περιουσίας μεγάλης αξίας (180 έως 200 δισ. ευρώ) στην εταιρία χαρτοφυλακίου, με παράλληλη συμφωνία για την αξιοποίηση των ακινήτων που θα παραχωρηθούν.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την Πρωτοβολία Κάππα, ο Στ. Μάνος υποστήριξε ότι έχει παρουσιαστεί και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και στην τρόικα.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η κυβέρνηση προτίμησε να υποστούμε «κούρεμα 50% στα ομόλογα» και τη χρεοκοπία, παρά να συζητήσει για την πώληση της τεράστιας κρατικής περιουσίας.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, το σχέδιο της Πρωτοβουλίας Κάππα έχει συζητηθεί και με στελέχη της γερμανικής εταιρίας συμβούλων Roland Berger, προκειμένου να βρεθεί κοινή φόρμουλα.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ προτείνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων αξίας 125 δισ. ευρώ σε εταιρία χαρτοφυλακίου χωρίς τη δυνατότητα επαναγοράς από την Ελλάδα.

Τον Ιούνιο η Πρωτοβουλία Κάππα είχε προτείνει ένα πιο ήπιο σχέδιο παραχώρησης κρατικής περιουσίας, το οποίο ανετράπη εξαιτίας της δυσμενούς πορείας της ελληνικής οικονομίας και των νέων συμφωνιών με τους πιστωτές της χώρας.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664286/Article.aspx

No comments: