31.10.11

Ιταλία: Ανοδος των spreads και της ανεργίας

Πάνω από τις 400 μονάδες βάσης ανήλθε σήμερα η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο.
Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου άγγιξε σήμερα το 6,16%. «Μια σαφώς επικίνδυνη, ανοδική πορεία, λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας», τονίζει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
Την ίδια στιγμή, στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (Istat) δείχνουν ανησυχητική άνοδο της ανεργίας στο 8,3%. Ειδικότερα, οι άνεργοι νέοι μέχρι 24 ετών «εκτοξεύθηκαν» στο 29,3%, ποσοστό που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων επτά χρόνων.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται τελικά να παρουσιάσει το διάταγμα για την ανάπτυξη την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς προτιμά να περιμένει τα αποτελέσματα της διάσκεψης του G20, προσπαθώντας παράλληλα να εξασφαλίσει «παράταση ζωής» για την κυβέρνησή του.
Το κύριο σημείο των μεταρρυθμίσεων, στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού, είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Τα συνδικάτα της χώρας, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι πρόκειται να προκηρύξουν σύντομα παν-ιταλική απεργία, καθώς, όπως τονίζουν, «για μια ακόμη φορά, το κύριο βάρος πέφτει στους μισθωτούς και συνταξιούχους».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2082387

No comments: