31.10.11

Γιούνκερ: Μπορούμε και μόνοι μας

Η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ακόμη και εάν δεν συμμετάσχουν η Κίνα και άλλοι επενδυτές στο εγχείρημα αυτό, επισήμανε σε συνέντευξη του προς το ARD ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους χωρίς ξένη βοήθεια, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας όμως ότι θα είχε νόημα ενδεχόμενη συμμετοχή της Κίνας στην επίτευξη μιας «συνολικής λύσης». Σε συνέντευξή του προς το μαγκαζίνο Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επενδύσει τα υψηλά του πλεονάσματα στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αναμένει πολιτικά ανταλλάγματα από μια τέτοια κίνηση. «Αλλά ακόμη και εάν δεν προκύψει κάτι τέτοιο, δηλαδή δεν συμμετάσχουν η Κίνα και άλλοι επενδυτές, οι αποφάσεις που λάβαμε είναι τόσο ουσιαστικές που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε και μόνοι μας την κρίση χρέους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15499394,00.html

Στο τραπέζι το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς;

Ο επικεφαλής του DIHK Φόλκερ ΤράιερΠολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι το Πεκίνο θα ζητήσει πολιτικά ανταλλάγματα. Και το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι. Είναι έτοιμοι να κάνουν συμβιβασμούς για να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ; Ο επικεφαλής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητήριου εξηγεί:

«Το ζητούμενο για την Κίνα είναι να αναγνωριστεί από την ΕΕ ως οικονομία της αγοράς. Γνωρίζει βέβαια ότι μια χώρα μέλος του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (WTO) αναγνωρίζεται μετά από 15 χρόνια αυτομάτως ως οικονομία της αγοράς. Συνεπώς το Πεκίνο ελπίζει ότι το αργότερο το 2016 θα έχει επιτύχει το στόχο του.
Δεν πιστεύω λοιπόν ότι η Κίνα θα επιμείνει να της αναγνωριστεί το στάτους της οικονομίας της αγοράς νωρίτερα. Θα ήταν βέβαια καλό για τη χώρα, όμως η Κίνα δεν έχει προχωρήσει ακόμα τόσο πολύ. Πιστεύω ότι από την πλευρά μας δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τα παζάρια».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15496187,00.html

No comments: