15.1.12

H διάταξη προς νομοθέτηση για το PSI

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», είτε σήμερα, Παρασκευή, είτε το αργότερο τη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των ομολογιούχων.

Η νομοθετική διάταξη που επιβάλει αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσεως (Collective Action Clauses - CAC) και εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων παρουσιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Eurogroup Working Group (στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις Βρυξέλλες και έλαβε το πράσινο φως.

Η νομοθετική διάταξη για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του χρέους που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπό τη καθοδήγηση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου την Gottlieb Steen & Hamilton LLP δεν αναφέρει επακριβώς το ποσοστό των ιδιωτών που θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της ανταλλαγής (Exchange Offer Memorandum) των ομολόγων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η διάταξη προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει απαρτία στη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των ομολογιούχων (50% συν 1 των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου) -των κατόχων ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο- και πως η απόφαση για την αποδοχή ή μη των όρων της συμφωνίας ανταλλαγής θα ληφθεί από τα ¾, ήτοι το 75% των παρισταμένων.

Σχηματικά από τη διάταξη προκύπτει πως στη Γενική Συνέλευση θα πρέπει να εκπροσωπηθούν ομολογιούχοι που κατέχουν τα 104 δισ . ευρώ περίπου από τα 206 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (51%), εκ των οποίων οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 77 δισ. ευρώ (το 75% των παρισταμένων) θα αποφασίσουν για τους υπολοίπους ομολογιούχους που κατέχουν χρεόγραφα αξίας 129 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που επιβάλει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης είναι επιβεβλημένη, καθώς η συμφωνία που θα συνομολογήσουν οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος με τους κ. Νταλάρα και Λεμιέρ θα κάνει ρητή αναφορά στα Collective Action Clauses.

Αναφορά στις ρήτρες θα κάνει και η διερευνητική επιστολή Letter of Inquiry (LOI) που θα αποστείλει στις αρχές Φεβρουαρίου στους 8.000 περίπου θεματοφύλακες των ελληνικών ομολόγων η ελληνική κυβέρνηση ζητώντας τους να ενημερώσουν τους επενδυτές τους για τους όρους της ανταλλαγής και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231145720


No comments: