10.3.13

Φόροι με δόσεις, ΦΠΑ τοις μετρητοίς - Στο 15% του ΑΕΠ έφτασαν τα χρέη στις εφορίες(!!!!!!!!!!!)

Η άρνηση της τρόικας να δεχθεί μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την πληρωμή των φόρων τους, με απώτερο στόχο την αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο η τρόικα αντιδρά σε πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με την αποπληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε πολλές δόσεις. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα σύστημα που βασίζεται στη λογική «οι πολίτες να πληρώνουν σε πολλές και χαμηλές δόσεις τις υποχρεώσεις τους, ώστε και το κράτος κάποια στιγμή να εισπράξει τα οφειλόμενα και οι φορολογούμενοι να μη βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ή ακόμη και ποινικές διώξεις».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα δεν κάνει πίσω στον αριθμό των δόσεων που έχει προτείνει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε αυτές αφορούν ασφαλιστικές εισφορές είτε φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων κτλ. Το σχέδιο που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εφαρμογή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα περιλαμβάνει ένα μόνιμο καθεστώς αποπληρωμής σε 12 δόσεις κατ' ανώτατο όριο, ενώ θα προβλέπει και μια τελευταία ρύθμιση (μη επαναλαμβανόμενη) 36 μηνιαίων δόσεων, ώστε να περιοριστούν σημαντικά τα δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια στα βιβλία των εφοριών.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ, ενώ από τα 56 δισ. ευρώ που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους εισπράξιμα θεωρούνται τα 18 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας πιέζουν ώστε ο ελάχιστος αριθμός δόσεων αποπληρωμής των χρεών να είναι 18 και ο ανώτατος 60. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται από την τρόικα με το σκεπτικό ότι όσο περισσότερες δόσεις προσφέρει το κράτος τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες στο τέλος να εισπραχθεί το ληξιπρόθεσμο ποσό.

Η νέα ρύθμιση για τον ΦΠΑ
Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη νέα διαδικασία για την πληρωμή του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η νέα ρύθμιση ΦΠΑ κρύβει παγίδες αλλά και οφέλη για 1.000.000 επιτηδευματίες που ως σήμερα υποχρεούνται με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ να πληρώσουν τουλάχιστον το 40% του ποσού που προκύπτει από τη χρεωστική περιοδική δήλωση.

Ετσι, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ο επαγγελματίας ή η εμπορική επιχείρηση με το που θα υποβάλει χρεωστική δήλωση ΦΠΑ δεν θα υποχρεούται να καταβάλει το 40% του φόρου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά ελάχιστο φόρο 10 ευρώ. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο θα υποβάλλεται η δήλωση ανεξάρτητα από το αν θα πληρωθεί ο φόρος και άρα το κράτος θα γνωρίζει τουλάχιστον τι έχει λαμβάνειν.

Στη συνέχεια ο επιτηδευματίας θα έχει 10 ημέρες προθεσμία για να εξοφλήσει το σύνολο του ποσού. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις δύο επιπλέον δόσεις που αντιστοιχούν στο 60% του χρεωστικού ΦΠΑ που προκύπτει κατά την υποβολή της δήλωσης.

Ο ΦΠΑ που θα παραμένει απλήρωτος μετά τη 10ήμερη προθεσμία, θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα μη καταβολής, αντί για 2% που ισχύει σήμερα.

Υπάρχει όμως μία παγίδα. Μετά τη 10ήμερη προθεσμία εξόφλησης ο ΦΠΑ καθίσταται ληξιπρόθεσμος και άρα το κράτος μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να τον εισπράξει. Ωστόσο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ δεν θα απειλούνται άμεσα με ποινικές διώξεις. Η ποινική δίωξη θα ασκείται για χρέη άνω των 5.000 ευρώ και αφού έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών «υπόσχεται» να υπάρξει ανοχή από τις εφορίες τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, ώστε να μη συσσωρευθούν και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ήδη 56 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα
  • Με βάση τα ισχύοντα, με την υποβολή της δήλωσης προκαταβάλλεται το 40% της συνολικής οφειλής.
  • Το υπόλοιπο 60% πληρώνεται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Οι δύο δόσεις επιβαρύνονται με προσαύξηση 2%.
  • Για μη υποβολή δήλωσης, προσαύξηση 3,5%.
  • Δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνουν τον συνεπή φορολογούμενο».

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=50211677Ανεργοι, απλήρωτοι ή στην καλύτερη περίπτωση κακοπληρωμένοι και ταυτόχρονα φεσωμένοι μέχρι τον λαιμό είναι οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Στοιχείο ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αποτελούν τα «φέσια» που έχουν βάλει στην εφορία. Από το 2008 που τα «σύννεφα» της κρίσης άρχισαν να συσσωρεύονται απειλητικά πάνω από τον ελληνικό ουρανό, μέχρι και σήμερα, τα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 27 δισ. ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των δανείων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα από την τρόικα ή περίπου στο 15% του τρέχοντος ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη μνημονιακή τριετία 2010–2012 τα χρέη από τους φόρους και τα «χαράτσια» του προγράμματος προσαρμογής που επιδιώκει να ρυθμίσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο απογειώθηκαν στα 55,8 δισ. ευρώ ή 30% του ΑΕΠ, έναντι 38,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Η κατ” αρχήν συμφωνία με την τρόικα αφορά μόνο το ότι πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο νέα νομοθετική ρύθμιση. Η μεν κυβέρνηση προτείνει την εξόφληση των οφειλών μέχρι 60 δόσεις, η δε τρόικα συζητάει μόνο για 12 το πολύ!

Κι ενώ κυβερνώντες και δανειστές διαφωνούν για τον αριθμό των δόσεων που θα έχει η νέα ρύθμιση, η εξέλιξη των μεγεθών σε ό,τι αφορά τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και των ληξιπρόθεσμων χρεών μόνο έκπληξη δεν μπορεί να προκαλέσει:

* Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 26,4% από 10,3% που ήταν πριν από το 2009, που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων έφτασε στο 1,3 εκατ. άτομα από 514.401. Είναι συγκλονιστικό ότι 450.000 οικογένειες στις οποίες ζουν 1,3 εκατ. άτομα δεν έχει κανέναν εργαζόμενο.

* Την ίδια στιγμή 600.000 απασχολούμενοι δεν αμείβονται αλλά εργάζονται κανονικά προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή… θα πληρωθούν και όσοι τυχεροί καταφέρνουν να φτάσουν στο ταμείο έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού μισθού κατά 45% (ιδιωτικός τομέας). Ανάλογες μισθολογικές προσαρμογές έχουν γίνει και στον δημόσιο τομέα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με την ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων χρεών μαρτυρούν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι φορολογούμενοι.

Το πρώτο «καμπανάκι» για τα χρέη χτύπησε το 2010, χρονιά κατά την οποία οι Ελληνες άρχισαν να «στροβιλίζονται» στη θύελλα της κρίσης. Στο τέλος αυτής της χρονιάς οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έφτασαν να χρωστούν στην εφορία 39 δισ. ευρώ από 33 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό «φέσι» το 2009. Μέσα σε έναν χρόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» κατά 9 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι ένα πρώτο στίγμα ότι η «καταιγίδα» των φόρων δεν είχε κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα για τα κρατικά ταμεία.

Ανάλογο μήνυμα πήρε η τρόικα των δανειστών και τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ενημερώθηκε ότι τα ίδια χρέη και, παρά τις χαριστικές ρυθμίσεις που μεσολάβησαν, απογειώθηκαν στα 44,8 δισ. ευρώ!

Η ανοδική πορεία των χρεών συνεχίστηκε και το 2012, με το ύψος των οφειλών να διαμορφώνεται στα 55,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Το «φέσι» των πολιτών θα ήταν πολύ υψηλότερο καθώς στο ποσό δεν περιλαμβάνονται διαγραφές χρεών ύψους 16,8 δισ. ευρώ που έχουν γίνει σε φόρους και τέλη από το 2003 μέχρι και το 2010. Οι οφειλές διεγράφησαν είτε γιατί παρήλθε το δικαίωμα του Δημοσίου για την είσπραξη αυτών των φόρων είτε γιατί υπήρξε συμβιβασμός, είτε γιατί κάποια από αυτά τα χρέη κρίθηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης. Πράγμα για το οποίο πιέζει σήμερα η τρόικα να γίνει για ένα ανάλογο κομμάτι ληξιπρόθεσμων χρεών.

 …………………………………………………………………………………


 H αμαρτωλή ιστορία των ληξιπρόθεσμων

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι μια παλιά ιστορία που κρατάει χρόνια. Το 1999, τότε δηλαδή που η Ελλάδα έκανε σχέδια για την εισαγωγή της στο ευρώ, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούσαν στην εφορία 3,38 δισ. ευρώ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου από το «τιμόνι» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έδειξε τότε να μην ανησυχεί για το ύψος των οφειλών από τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός -όπως τουλάχιστον φαινόταν στα χαρτιά- ήταν πλεονασματικός. Οι οφειλές αυτές κατά τη διάρκεια της θητείας του Νίκου Χριστοδουλάκη ψήλωσαν στα 11 δισ. ευρώ το 2003, προβληματίζοντας του επιτελείς της οδού Νίκης για το πώς μπορούν να εισπραχθούν.

Λέγεται ότι εκείνη την περίοδο ο Απόστολος Φωτιάδης, με την ιδιότητα του υφυπουργού Οικονομικών που είχε για τα έσοδα, είχε ενημερώσει τον Νίκο Χριστοδουλάκη ότι οι εφορίες βεβαίωναν χρέη τα οποία ήξεραν από την αρχή ότι δεν μπορούσαν να εισπράξουν!
Ο φάκελος «ληξιπρόθεσμα χρέη» άνοιξε από τη Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2005. Το διάστημα εκείνο ιδιωτική εταιρεία προσέγγισε τον Γιώργο Αλογοσκούφη προκειμένου να αναλάβει την είσπραξη των οφειλών. Ως αμοιβή η εταιρεία θα έπαιρνε το 10% των ποσών που θα εισέπραττε.

Το σχέδιο είσπραξης δεν περπάτησε λόγω του κωλύματος του φορολογικού απορρήτου που δημιουργήθηκε. Πέντε χρόνια μετά, συνέβη το αντίθετο. Η κυβέρνηση πλεύρισε την εταιρεία για να εισπράξει τα χρέη. Το «συνοικέσιο» με την ιδιωτική εταιρία χάλασαν οι πρόωρες εκλογές.

Ετσι τα 11 δισ. ευρώ το 2003 έγιναν 19,8 δισ. ευρώ το 2005 για να πετάξουν στα 28,8 δισ. ευρώ το 2007. Τον Ιούνιο του 2009 ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας δεν πίστευε στα μάτια του όταν από το «σκανάρισμα» των οφειλετών που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου είδε τα ληξιπρόθεσμα να εκτινάσσονται στα 33 δισ. ευρώ. Ενημέρωσε αμέσως τον Γιάννη Παπαθανασίου.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευνοϊκή ρύθμιση που «έτρεχε» το προηγούμενο διάστημα, όπως και αυτές που είχαν θεσμοθετήσει οι προηγούμενοι «τσάροι» της οικονομίας, δεν είχαν καταφέρει να ανακόψουν την ταχύτητα με την οποία αυξάνονταν αυτά τα χρέη. Οι οφειλές συνέχισαν να καλπάζουν για να φτάσουν σήμερα στο αστρονομικό ποσό των 55,8 δισ. ευρώ!

 http://www.efsyn.gr/?p=30069

No comments: