7.3.13

Οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολούθησαν από το 2009 ως το 2012 χιλιάδες λογαριασμούς στο Ίντερνετ, σύμφωνα με την Google

Οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), παρακολούθησαν χιλιάδες λογαριασμούς στο Ίντερνετ από το 2009 ως το 2012 για την πρόληψη ενδεχόμενων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε η Google, χωρίς ωστόσο να δώσει στην δημοσιότητα ακριβή αριθμό.

Η Google δημοσιοποιεί αυτήν την εβδομάδα στοιχεία σχετικά με τις επιστολές "εθνικής ασφάλειας", τις οποίες έλαβε και οι οποίες ανταποκρίνονται στα επίσημα αιτήματα για δεδομένα, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου "Πατριωτική Πράξη", που υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Είναι η πρώτη φορά που μια ιδιωτική επιχείρηση δημοσιεύει δεδομένα για αυτές τις επιστολές, οι οποίες έχουν επικριθεί πολύ από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το 2009 ως το 2012, η Google δέχθηκε από την κυβέρνηση μεταξύ των 0 και 999 αιτημάτων. Τα αιτήματα αυτά αφορούσαν κάθε χρονιά μεταξύ των 1.000 και 1.999 λογαριασμών, με εξαίρεση το 2010, κατά το οποίο τα αιτήματα αφορούσαν μεταξύ των 2.000 και 2.999 λογαριασμών, σύμφωνα με την αμερικανική μηχανή αναζήτησης.

"Παρατηρείτε ότι δημοσιεύουμε κλίμακες των αριθμών, αλλά όχι τους ακριβείς αριθμούς. Αυτό γίνεται για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα του FBI, του υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλων (κυβερνητικών) υπηρεσιών που φοβούνται ότι η δημοσιοποίηση των ακριβών αριθμών αποκαλύπτει πληροφορίες για τις έρευνες που διεξάγονται", διευκρίνισε ο διευθυντής για την ασφάλεια στην Google, Ρίτσαρντ Σαλγκάντο, στο μπλογκ του ομίλου.

Ενώσεις όπως η Aclu (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) κρίνουν ότι οι επιστολές αυτές δίνουν υπερβολική εξουσία στην κυβέρνηση, η οποία μπορεί έτσι να παρακολουθεί λογαριασμούς στο Ίντερνετ χωρίς ένταλμα από την δικαιοσύνη.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1886440&nt=103

No comments: