8.3.13

"Βουτιά" στις εξαγωγές της ευρωζώνης - Βουτιά 5% στη βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας

Οι εξαγωγές των χωρών που μετέχουν στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 4 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και τα οποία ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων επιμένουν ότι η ανοδική πορεία του ευρώ δυναμιτίζει τις απόπειρες ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ τους επιβεβαιώνουν. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εξαγωγές της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση. Η ανατροπή από το τρίτο τρίμηνο – κατά το οποίο οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 1% - είναι αισθητή. Είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των εξαγωγών στην ευρωζώνη από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία πάλευε με τον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυρίως ο Φρανσουά Ολάντ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους και ζητούν αλλαγές στη συναλλαγματική πολιτική. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα να θεσπιστεί και μεσοπρόθεσμος στόχος για το ενιαίο νόμισμα.

Από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και το Δεκέμβριο, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 5% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το $1,32. Άγγιξε το $1,37 στα τέλη Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα ασκήθηκαν πιέσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/762382/ArticleNewsWorld.aspx

Συνεχίζεται η κάθετη πτώση στον ισπανικό βιομηχανικό κλάδο. Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην ιβηρική χώρα συρρικνώθηκε κατά 5%. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, είχε καταγράψει κάθετη πτώση κατά 7,1%.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/762401/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: