3.3.13

Ψαλίδι 61% στην παγκόσμια ροή κεφαλαίων

Η παγκόσμια διασυνοριακή ροή κεφαλαίων βρίσκεται σήμερα 61% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του 2007 πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey.
Παράλληλα, οι περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, δέχτηκαν ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα, καθώς η διασυνοριακή χρηματοδότηση έχει σχεδόν σταματήσει.
Οι ιδιώτες πιστωτές έχουν αποχωρήσει από τις χώρες της περιφέρειας και η McKinsey υπολογίζει ότι στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών οι ξένοι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια περίπου 690 δισ. ευρώ από την περιφέρεια. «Σήμερα η επίσημη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η βασική μορφή ροής κεφαλαίων προς τις χώρες της περιφέρειας, αν και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ιδιωτικά κεφάλαια άρχισαν να επιστρέφουν τους τελευταίους μήνες του 2012», αναφέρεται στην έκθεση της McKinsey. Πιθανότατα η επιστροφή κεφαλαίων συνδέεται με τη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στα τέλη Ιουλίου να πράξει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα δάνεια και τα επενδυτικά κεφάλαια μεταξύ κρατών έφτασαν στη συνολική αξία των 3,52 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2012, μειωμένα κατά 61% σε σχέση με το ρεκόρ των 9,05 τρισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2007. Η μεγάλη πτώση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς η ροή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι πολύ πιο σταθερή, εκτιμούν οι αναλυτές της McKinsey και προειδοποιούν ότι η μεγάλη πτώση «ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στη μελλοντική εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης».
Ενδεικτικό των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση της Ευρωζώνης είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο κεφάλαια από τη δυτική Ευρώπη συνέβαλαν κατά 56% στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων μεταξύ 1980-2007. Εκτοτε, ευθύνονται για το 72% της μείωσης της παγκόσμιας ροής κεφαλαίων. Αν και η παγκόσμια οικονομία έχει επιτρέψει την ανάπτυξη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_02/03/2013_512924

No comments: