5.3.13

Στην Ολλανδία παράγουν 70 κιλά ντομάτας ανά 1 τ.μ. και στην Ελλάδα μόλις 7

Εκτενές ρεπορτάζ για τον τρόπο παραγωγή ντομάτας στην Ελλάδα και την Ολλανδία, περιλαμβάνει το περιοδικό TIME το οποίο αναφέρεται στον απαρχαιωμένο τρόπο με τον οποίοι λειτουργούν οι Ελληνες παραγωγοί. Συγκεκριμένα, συγκρίνει την παραγωγή και την εξαγωγή ντομάτας χωρών της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) και της Ολλανδίας. Οπως επισημαίνεται, οι Ολλανδοί παραγωγοί χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας θερμοκήπια, ελέγχουν ηλεκτρονικά τη θερμοκρασία, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιούν τεχνητό υπόστρωμα, αντί για χώμα, καθώς και βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των εντόμων και των ζιζανίων.
Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό, οι Ολλανδοί έχουν καταφέρει να παράγουν 70 κιλά ντομάτας ανά τετραγωνικό μέτρο, την ίδια στιγμή που ένας παραγωγός από τον ευρωπαϊκό νότο παράγει στην καλύτερη περίπτωση 7 κιλά.
Για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες από κάποιους παραγωγούς να επενδύσουν σε ολλανδική τεχνολογία (γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα Wonderplant που έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη), αλλά αναφέρεται ότι αυτό αποτελεί μια εξαίρεση και ότι τα τεχνολογικώς προηγμένα θερμοκήπια στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 1,6% των χρησιμοποιούμενων θερμοκηπίων.
Επίσης, τονίζεται ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι 44% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το εργατικό κόστος διπλάσιο -όπως υποστηρίζεται- και ότι, ενώ η αγροτική επιφάνεια που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για την παραγωγή ντομάτας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ολλανδίας, οι Ελληνες σχεδόν δεν εξάγουν καθόλου φρέσκες ντομάτες, παρά μόνο κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113003982

___________________________________________

SO FUCKING WHAT???

την ίδια ντομάτα φτιάχνουν;
επειδή κάποιοι κερδοσκόποι τις πουλάνε στην ίδια τιμή, πάει να πει ότι είναι η ίδια ποιότητα;

έχει σφάξει κάποιος μια ολλανδική ντομάτα; να δει τα γεωμετρικά σχέδια από computer;
μήπως τις έχει μυρίσει;

όχι ρε παιδιά, δεν είναι έτσι

     

4 comments:

BETTY said...

το χαρτί πρέπει να είναι πιό νόστιμο! 'Ολα πιά εξισούνται με το κέρδος. Να το βράσουν μαζί με το ευρώ τους και να το φάνε.
υ.γ. βλέπεις φυτεύω ντομάτες!!!!!!!!!!!

geokalp said...


το θέμα είναι διττό:

κανονικά θα έπρεπε να πωλούνται οι ελληνικές πιο ακριβά και να εξάγονται
αλλά έτσι θα χάναμε εμείς που ζούμε εδώ

BETTY said...

δεν γίνεται (ευτυχώς) πρεπει να έχουν ίδιο χρώμα, μέγεθος, ρίγες, βούλες, ύψος, μονούς ή ζυγούς σπόρους κλπ. κλπ. Πρόκειται περί μπουζουκοκέφαλων, και πάλι ευτυχώς. Κάτι όμως πάνε να κάνουν με τους σπόρους.

geokalp said...


οι σπόροι έχουν χαλάσει
εάν μπορείς βρες σπόρους 40-50 ετών