6.3.13

Aλλαγή στο ΦΠΑ - Κύμα αντιδράσεων για την κατάργηση των δόσεων του ΦΠΑ

«Τρέχουν» οι αλλαγές στην καταβολή του ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών μετά το κύμα διαμαρτυριών των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων για την κατάργηση της πληρωμής σε δόσεις και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ ανακοίνωσε τα εξής:

«Οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνει τον συνεπή φορολογούμενο.



Συγκεκριμένα, μία από τις πάγιες αλλαγές που ζητούνται από τους ειδικούς, αλλά και την υπηρεσία, ήταν και είναι η αποσύνδεση της δήλωσης από την πληρωμή του ποσού που οφείλει η επιχείρηση. Αυτό είναι σωστό από την άποψη της χρηστής διοίκησης, καθώς ο φόρος θα είναι γνωστός από τότε που οφείλεται και δεν θα απασχολείται το ελεγκτικό προσωπικό σε ήσσονος σημασίας, τετριμμένους ελέγχους.



Οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το σημερινό σύστημα,  καθώς σήμερα πληρώνουν 2% προσαύξηση για τις δόσεις αυτές σε σχέση με 1% που θα πληρώνουν με το νέο σύστημα.



Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κάθε μήνα ΦΠΑ. Συνεπώς μετά από 3 μήνες λειτουργίας μιας επιχείρησης ο ΦΠΑ που καταβάλλεται είναι ολόκληρος ενός μηνός».


Παράδειγμα (δήλωση €10.000 ΦΠΑ κάθε μήνα):

Μήνας
1
2
3
4
5
1
4.000
3.000+60
3.000+60


2

4.000
3.000+60
3.000+60

3


4.000
3.000+60
3.000+60
Σύνολο


10.000+120
10.000+120

Με το νέο σύστημα έχουμε βεβαίωση του ποσού με την δήλωση (τέλος μήνα της δήλωσης):

Μήνας
1
2
3
4
5
1
4.000
3.000+30
3.000+60


2

4.000
3.000+30
3.000+60

3


4.000
3.000+30
3.000+60
Σύνολο


10.000+90
10.000+90

Με το σημερινό σύστημα οι επιχειρήσεις πληρώνουν προσαυξήσεις 2% οι οποίες τώρα πια γίνονται «ταμειακές», δηλαδή 1%.

Το νέο σύστημα είναι απλούστερο, επιτρέπει στη διοίκηση να ξέρει τα πραγματικά στοιχεία των δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθάει τις επιχειρήσεις που σήμερα θέλουν να πληρώσουν και δεν το κάνουν λόγω ρευστότητας και απελευθερώνει ελεγκτές για να ασχοληθούν με ουσιαστικούς ελέγχους εκεί που η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=501559

Νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σφίγγοντας ταυτόχρονα τον κλοιό γύρω από τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και «κλέβουν» από το Δημόσιο τον φόρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προωθεί άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία ανατρέπεται το ισχύον καθεστώς υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του φόρου. Ειδικότερα το σχέδιο που ενδεχομένως τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο προβλέπει:
1 Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στις 20 του μήνα (κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του ελεύθερους επαγγελματίες).
2 Κατάργηση της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις που ισχύει σήμερα (40% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις, με μηνιαία προσαύξηση 2%).
3 Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα καταβάλουν όποιο ποσό επιθυμούν με ελάχιστο όριο τα 10 ευρώ. Όμως θα είναι υποχρεωμένοι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ, χωρίς τις δόσεις. Δηλαδή, το συνολικό ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα.
4 Όσοι δεν εξοφλήσουν τον φόρο εμπρόθεσμα, η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και η οφειλή αυτομάτως θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Τότε θα επιστρατεύονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων.
5 Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα «τρέχει» προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης οι επιτηδευματίες θα πληρώνουν το ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ.
6 Όσοι εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, τότε θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται σήμερα. Θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ. Τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων δείχνουν ότι σήμερα ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.
ΔΝΤ
Σήμερα, αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, τότε όλο το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε μία δόση με προσαύξηση 1,5%, ενώ αν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση, τότε η προσαύξηση είναι 3,5%, αλλά μετά τον έλεγχο ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τον φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της φορολογικής διοίκησης, ΔΝΤ και Κομισιόν τόνιζαν την ανάγκη αποσύνδεσης της υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του 40% του οφειλόμενου φόρου.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113004932

Εισήγηση για “μπλόκο” με κατασχέσεις σε όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ έχει δεχθεί η ηγεσία του υπ. Οικονομικών με παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας καταβολής σε τρεις δόσεις στο τρίμηνο που ακολουθεί. Με ειδική διάταξη, η οποία προετοιμάζεται, αλλά δεν έχει πάρει την τελική της μορφή,  θα καλούνται οι υπόχρεοι να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα (ή κάθε μήνα για τις επιχειρήσεις) καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Και αυτό, σε μία προσπάθεια να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η δήλωση.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που της ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά σημερινά δημοσιεύματα, ανέφερε προς το Newmoney.gr ότι αποτελούν  εισηγήσεις που δεν έχουν λάβει καμία τελική απόφαση και τελική μορφή. Ο στόχος είναι να υποχρεωθούν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ αυτοί που φοροδιαφεύγουν και να ελεγχθούν. Όσον αφορά την κατάργηση των δόσεων, από την οποία επωφελείται το συντριπτικό τμήμα των συνεπών επαγγελματιών για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου, έχουν πλήρη συναίσθηση για το μεγάλο πρόβλημα που θα προκληθεί στην αγορά από την πίεση να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες εμπρόθεσμα και χωρίς τις δόσεις τριμήνου τον φόρο στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε.

Παράλληλα, ένα τέτοιο μέτρο θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση την αγορά, την ώρα που το κράτος χρωστά ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και δεν τον επιστρέφει έγκαιρα, αλλά μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιώδης βελτίωση, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Ακόμα και στις καθημερινές συναλλαγές, όσοι συνεπείς επαγγελματιές δηλώνουν στις καταστάσεις τους το σύνολο των τιμολογίων που αφορούν τον κύκλο εργασιών τους, καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, τον οποίο δεν έχουν ακόμα εισπράξει.

Το ασφυκτικό πλαίσιο, λοιπόν, που δημιουργείται σε μια οικονομία που τείνει να στραγγαλίσει τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν παρά τις δυσβάστασχτες συνθήκες ρευστότητας ξαναθέτει για ακόμα μια φορά το μεγάλο ερώτημα, τι επιζητά η τρόικα με την πολιτική της και τις πιέσεις της από την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση, αφού υποβάλουν τη δήλωση, θα έχουν περιθώριο 10 ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ που οφείλουν, χωρίς δόσεις. Αν δεν εξοφλήσουν τον φόρο εγκαίρως και η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, θα "τρέχει" προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης και αργότερα θα επιβάλλονται κατασχέσεις με προτεραιότητα τις καταθέσεις και γενικότερα απαιτήσεις στα χέρια τρίτων. Αν δεν υποβάλουν καθόλου δήλωση, με προσωρινό έλεγχο εξπρές θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις - 2% - και εάν δεν εξοφλείται εφάπαξ, χωρίς δυνατότητα συμβιβασμού ή δόσεων, θα επιβάλλονται και πάλι κατασχέσεις.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=261820

No comments: