22.3.13

Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα - Μέρκελ: Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου έχει πεθάνει

Την πεποίθησή του ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες εκφράζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
«Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Ολοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας...Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ' αυτού πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογουμένους στην ευρωζώνη, χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο, δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο «όχι» της κυπριακής Βουλής σημειώνει: «εάν ο κυπριακός τραπεζικός τομέας δεν μπορεί να καταβάλει αυτό το μερίδιο επειδή το απορρίπτει το κυπριακό Κοινοβούλιο, είναι σεβαστό. Αλλά τότε θα απουσιάζει η βάση για το πρόγραμμα βοήθειας. Εάν αυτό συνεχιστεί, οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης για τους πολίτες στην Κύπρο θα είναι πολύ πιο αρνητικές από ό,τι με ένα πρόγραμμα βοήθειας».
Επαναλαμβάνει ακόμη ότι στο πρόσφατο Eurogroup υποστήριξε την πρόταση του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι οι δύο μεγάλες και πρακτικά πτωχευμένες τράπεζες - και μόνο αυτές οι δύο - θα έκλειναν και θα αναδιαρθρώνονταν. «Με το μοντέλο αυτό θα ήταν πλήρως εγγυημένες όλες οι καταθέσεις όλων των τραπεζών - και αυτών των δύο - έως τις 100.000 ευρώ. Αυτή η πρόταση μειοψήφησε. Η πλειοψηφία στο Eurogroup ενέκρινε πρόταση της Κομισιόν για ένα τέλος (levy) επί όλων των καταθέσεων. Αυτή η πρόταση, κατόπιν πίεσης της κυπριακής πλευράς, άλλαξε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να επιβαρύνονται λιγότερο και οι μικροκαταθέτες περισσότερο. Αυτή την απόφαση μπορεί να τη λάβει μόνο η Κύπρος», προσθέτει ο γερμανός υπουργός.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/630171

Την επιθυμία της να παραμείνει η Κύπρος στην Ευρωζώνη εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Μέρκελ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο για να καλυφθεί η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η διάσωση της χώρας.
Η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε επίσης ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία του όποιου νέου σχεδίου για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα «αξιοπιστίας».
CDU: Η Κύπρος παίζει με τη φωτιά
Νωρίτερα, βασικός σύμμαχος της Μέρκελ από τη συντηρητική παράταξη έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Κύπρο να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στους εταίρους της, λέγοντας πως η Λευκωσία «παίζει με τη φωτιά».
«Αν υπάρξει μια πρόταση, είμαι αισιόδοξος. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε ο Βόλκερ Κάουντερ, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κοινοβούλιο. «Ακόμη πιστεύω ότι μπορούμε να διευθετήσουμε το θέμα, αλλά η Κύπρος παίζει με τη φωτιά», πρόσθεσε.
Ο Κάουντερ απέρριψε, πάντως, την πρόταση κρατικοποίησης των συνταξιοδοτικών ταμείων των ημικρατικών οργανισμών για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί χειρότερη λύση και από την επιβολή τέλους στους μικροκαταθέτες.
«Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, γιατί θα πλήξει τους συνταξιούχους, τους απλούς ανθρώπους. Δεν νομίζω λοιπόν ότι αυτή είναι μια πρόταση που βοηθάει», είπε στην κρατική τηλεόραση ARD.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ, εκτίμησε πως το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αίρει τα εμπόδια για συμφωνία με την τρόικα.
Όπως είπε, «το σχέδιο έχει δύο μεγάλα κενά. Δεν βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του δυσανάλογα μεγάλου τραπεζικού τομέα».
«Οι ελπίδες μου για την Κύπρο δεν έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά δεν παύω ακόμη να ελπίζω», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/630238

No comments: